Het Algemeen Nederlands Zangverbond organiseerde in december jl. een samenkomst in kasteel Fruithof, op de grens van Hove en Boechout, voor allen die van nabij betrokken zijn bij de organisatie van het jaarlijkse Vlaams Nationaal Zangfeest. Men trof er dus menig vooraanstaand Vlaamse Beweger, ervaren kaartenverkoper, bestuurder, regie-medewerker, financiële mecenas en sponsor.

zangfeest affiche 15

Eerst volgde er een korte persmededeling waarin gezegd werd dat Hovenaar Erik Stoffelen werd herkozen als voorzitter van de inrichtende vereniging, het ANZ. Daarna volgden er nog een aantal technische mededelingen over het toekomstige zangfeest van zondag 8 maart 2015 in de Lotto-Arena in Antwerpen. Ten slotte was er nog een korte discussie met een aanwezige uit Kontich over de betrokkenheid van Nederland bij het zangfeest. Na al die intellectuele inspanningen was het tijd voor het gezellige en culinaire, iets waarvoor de meest aanwezigen ook gekomen waren.

Wij zingen Vlaanderen vrij !

De liedbeweging vormt al sinds de 19de eeuw één van de culturele steunpijlers van de Vlaamse Beweging. Talrijke componisten en lieddichters maakten de Vlamingen van alle rangen en standen bewust van hun eigen identiteit. Ook vandaag zingen we nog verschillende van die inspirerende liederen van toen. In 1933 kreeg die beweging vorm met de organisatie van het eerste Vlaams Nationaal Zangfeest : een culturele beweging groeide uit tot een politieke beweging die het vanzelfsprekend vond om aan een culturele ontvoogdingsstrijd ook de eis tot politieke ontvoogding te koppelen.

Dit jaar vieren we de 78ste uitgave van ons Vlaams Nationaal Zangfeest, en ook al hebben we sinds 1933 een enorme weg afgelegd, het sluitstuk hiervan, een onafhankelijk Vlaanderen, moeten we nog realiseren. “Zing Vlaanderen vrij!”, een motto kan niet duidelijker zijn : met onze liederen vragen wij dringend aan politici, academici, ondernemers , kunstenaars, maar ook aan de gewone Vlaming, zoals u en ik, om eindelijk het lef te hebben om ons lot in eigen handen te nemen.

Op naar de 100

De toekomst van het Zangfeest ziet er mooi uit. Het aantal aanwezigen stijgt jaar na jaar, hierbij ook telkens heel wat jonge mensen die niet langer te beroerd zijn om zich complexloos te uiten als Vlaming. Men kijkt dus vol vertrouwen uit naar de 78ste uitgave van het Vlaams Nationaal Zangfeest in een tot de nok gevulde Lotto Arena met vanaf de eerste noot een unieke sfeer van samenhorigheid. De regieploeg o.l.v. Paul Cordy heeft er opnieuw een mooi en strijdbaar Zangfeest van gemaakt waar het publiek zich de longen uit het lijf kan zingen en de batterijen opladen.

200 jaar Verenigd Koninkrijk der Nederlanden

In de grote herdenkingsgolf rond het begin van de eerste Wereldoorlog vergeten we wel eens stil te staan bij de gebeurtenissen van tweehonderd jaar geleden. Het einde van het Napoleontische tijdperk en de hertekening van de Europese landkaart die daar op volgde, bracht Vlaanderen onder in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Ook al was dit koninkrijk maar van korte levensduur, het wierp tijdelijk een dam op tegen de verwoestende verfransingsmachine die de Franse revolutionairen op ons land hadden losgelaten. Met een aantal liederen, beginnend met het spotlied “Franse ratten” dat de nederlagen van het Franse keizerrijk evoceert en met het oorspronkelijke voor het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden geschreven volkslied willen we oproepen de culturele banden en de politieke samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland te bevorderen.

Een BE-NE voetbalcompetitie is een goed idee !

Liedprogramma

Geen zangfeest zonder samenzang en dus staan er naar goede gewoonte heel wat klassieke samenzangliederen op het programma.

Ook heel wat kleinkunstliedjes lenen zich perfect voor samenzang. Deze keer werd er gekozen voor klassiekers als Wannes van de Velde, Raymond van het Groenewoud en Jan De Wilde.

HET ANZ IS MEER DAN ALLEEN DE ORGANISATIE VAN HET ZANGFEEST

Het “Algemeen Nederlands Zangverbond” is van bij zijn oprichting in 1948 steeds de motor geweest van de Vlaamse koor- en liedbeweging. Ook vandaag nog is het ANZ één van de belangrijkste promotors van de Vlaamse muziek met het unieke digitaliseringsproject voor partituren.

In 2005 werd al een eerste schijf van 100 partituren beschikbaar gemaakt op de webstek van het ANZ. Nu zijn we 9 jaar later, en hebben we al 500 waardevolle partituren gedigitaliseerd.

Maar het project en de ANZ-webstek zijn na 9 jaar grondig aan vernieuwing en verbetering toe.

Een dergelijk groots en ambitieus project betekent natuurlijk een enorme investering. Het ANZ krijgt geen subsidies en is voor zijn werking volledig afhankelijk van giften.

Zoals vele mensen weten, hebben we een formule uitgewerkt van Peter- en Meterschap. Als Peter of Meter van een lied betaalt men 40 € en maakt men de digitalisering ervan mogelijk. In ruil wordt hun naam opgenomen in de Peter & Meterlijst. Dankzij de erkenning van het digitaliseringsproject door de Vlaamse erfgoedorganisatie Herita, kunnen wij desgewenst een fiscaal attest bezorgen.

Wie een gift van 125 € of meer stort, wordt opgenomen in ons Beschermcomité en vermelden we in het programmaboek van het Zangfeest.

HET ANZ KRIJGT GEEN SUBSIDIES EN IS VOOR ZIJN WERKING VOLLEDIG AFHANKELIJK VAN GIFTEN… VAN UW GIFT !

Het digitaliseringsproject betekent een enorme investering. Het ANZ kan dit onmogelijk alleen dragen. Bij deze willen wij u dan ook vragen om het ANZ financieel te blijven steunen.

Zoals vele mensen al weten, hebben we een formule uitgewerkt van Peter- en Meterschap. Als Peter of Meter van een lied betaalt u 40 € en maakt u de digitalisering ervan mogelijk. In ruil wordt uw naam opgenomen in de Peter & Meterlijst. Dankzij de erkenning van het digitaliseringsproject door de Vlaamse erfgoedorganisatie Herita, kunnen wij u desgewenst een fiscaal attest bezorgen. Een factuur voor sponsoring kan ook.

– Onze giftenrekening bij Herita is IBAN BE39 7450 1416 6719 – BIC KREDBEBB. Als mededeling kan u schrijven: “Gift ANZ”.

– Als u geen fiscaal attest nodig hebt, kan u rechtstreeks storten op de ANZ rekening IBAN BE04 4026 1790 3131 – BIC KREDBEBB.

– Wie een gift van 125 € of meer stort, wordt opgenomen in ons Beschermcomité en vermelden we graag in het programmaboek van het Zangfeest.

 

Verdere info

ANZ-secretariaat

Collegelaan, 106

2100       Deurne/Antwerpen

Tel. 03 / 237.93.92. – info@anz.bewww.anz.be .

 

Het ANZ dankt zijn sponsors & partners

Vlaams & Neutraal Ziekenfonds – Marnixring Internationale Serviceclub – VOS – Kasteel Fruithof – De Wakkere Vlaming – Antwerp Tax – Wijnen Herman – Brouwerij Van Steenberge – Vlaamse Volksbeweging

Coverfoto : ANZ-voorzitter Erik Stoffelen.

Foto’s (c) Gazet van Hove.