Specfour werd omstreeks 1927 op de markt gebracht door Kontichnaar Jos De Backer. Hij verkocht zijn Specfour samen met nog andere specialiteiten uitsluitend aan winkeliers en handelaars.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zijn bloeiend bedrijf, dat op een bepaald moment twaalf werknemers telde, moest in 1940 op bevel van de Duitse bezettende overheid de deuren sluiten. Rond 1946 begon hij samen met Juul Neuyens, Paul Ramael en Frans Rosseel een nieuw bedrijf aan de Ooststatiestraat. Aan deze samenwerking kwam vrij snel een einde en Juul Neuyens, die de nieuwe oven en de nieuwe machine had betaald, verkocht alles aan Jef Claes, die er aan de Kauwlei een gebouw voor optrok. Samen met zijn vrouw Joanna Torfs en zoon Louis bakte hij nog specfour tot ongeveer 1960.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Heropstarten

In 2012 werd op initiatief van het gemeentebestuur door de gemeentelijke archiefdienst en de Kring voor Heemkunde het oude recept opgediept. Met medewerking van CVO Provincie Antwerpen vestiging PIVA werd het gebak op punt gesteld en aan de hedendaagse reglementeringen aangepast. Begin 2013 werd een bakkerscommissie opgericht die zal waken over het recept en de kwaliteit van dit dorpsproduct. Het oorspronkelijke recept was voor een industriële productie van 300 kilo. Men heeft de samenstelling aan de hedendaagse normen qua kwaliteit en hygiëne aangepast. Het product moest ook rendabel zijn. In maart 2013 vond de officiële lancering van het Specfour plaats.

Specfour bestaat uit twee lagen zachte speculaas met een laagje kokos ertussen. Men koos in Kontich voor kokos, aangezien amandelen destijds te duur waren. Op alcohol werd niet bespaard. In de speculaaslaag zit een flinke scheut Amaretto en dit smaakt.

Men mag de Kontichse speculaas fourré met kokosvulling niet verwarren met de gevulde peperkoek die je in vele supermarkten vindt. Theoretisch gezien is de Specfour drie à vier weken houdbaar, maar de Kontichse bakkers hopen dat hun klanten zo lang niet zullen wachten. Smakelijk !

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
de Jonge, Mechelsesteenweg 25 Kontich

 Contactgegevens :

Bakkerij de Jonge, Mechelsesteenweg 25 in Kontich

Bakkerij Mylemans, Kapelstraat 3 in Kontich-Kazerne

Bakkerij Peeters, Dorre-Eikstraat 54 in Kontich-Kazerne

Bakkerij St.-Rita, Pierstraat 22 in Kontich

Bakkerij Benjamin Geysen, Ferd. Maesstraat 62 in Waarloos.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA