In Hove staan er op verschillende plaatsen bijenkasten van imkers. Zo ook in het noorden van de Bloemenwijk, tussen de Wouwstraat en De Ster. De bezieler hiervan is Rik Janssens (°1971) die heel zijn jeugd in Hove doorbracht maar nu in Boechout woont. Rik raakte in 2012 (juist niet letterlijk gestoken, was gelukkig enkel figuurlijk) gestoken door een bij op de scoutsovergang in Boechout en van het één kwam het ander. Vandaag zit Rik letterlijk en figuurlijk tussen de bijen als imker en bezieler van de firma Amielo, de verkoper van al die gewonnen honing uit Hove en Boechout.
Rik, begonnen als imker in het centrum van Boechout en Antwerpen, is sterk begaan met het lot van de bijen. Met het project rond bijen op bedrijven, staan er nu ook bijenkasten op veel andere locaties in de regio en zelfs heel Vlaanderen. Iedereen weet dat de bijen het niet gemakkelijk hebben en dat ze enorm belangrijk zijn voor onze leefomgeving en voedselketen. Met de bijen naar iedereen toe te brengen, praten we er niet alleen over, maar doen we er ook actief iets aan. In iedere bijenkast leven op dit moment ongeveer 5.000 à 10.000 bijen (in de zomer stijgt dit terug naar 60.000 à 80.000).
Honing uit Hove
Op ieder potje honing moet de oorsprong worden aangegeven. Zo vinden we op sommige etiketten de vermelding “220 g duurzame honing uit eigen kasten in Hove”, “50 g duurzame honing uit Hove” …. Men is hiertoe wettelijk verplicht. Mensen – soms met allergieën – willen weten vanwaar de honing komt. Amielo houdt de honing van de verschillende standplaatsen volledig gescheiden en mengt de honing niet.
Rik heeft zo’n 40 tal bijenkasten onder zijn toezicht staan. Bijenkasten moeten op de juiste plaats in een tuin staan, liefst in de omgeving van wilgen, linden, acacia, kruiden, klimop. Het onderhoud hiervan vergt dagelijkse arbeid.
BoechoutseHoning.be is de imkerij achter Amielo. Boechoutse Honing zorgt voor de know how van Amielo : honingbijen hebben, in onze regio, een imker nodig om te kunnen overleven. Naast de dagdagelijkse verzorging komt bij het houden van bijen ook heel wat kijken zoals het kweken van nieuwe, zachtaardige koninginnen en bijenvolken, uitsmelten en zuiveren van bijenwas, het maken van wastafels, insmelten van de wastafels, bijenkasten en ramen ontsmetten,…
Men staat voor eerlijke, duurzame honing : recht uit de kast in de pot zodat je smaakpapillen maximaal getriggerd worden !
Laat het smaken
Naast de klassieke honing verzorgt Amielo ook nog sausen op basis van honing voor groenten, fruit, vlees- en visgerechten. Maar deze Amielosaus kan men ook perfect voor de ‘croque monsieur’ gebruiken. Binnenkort komt er ook honing in knijpflessen. Men kan ook likeur maken op basis van honing.
Amielo staat voor lekker eten ! Niet enkel op restaurant, maar ook bij u thuis. Ontdek zeker de Amielosaus, en probeer de recepten op onderstaande webstek zelf uit. Regelmatig worden er nieuwe recepten gepubliceerd, kom dus regelmatig eens kijken.
Amielo wil duurzame honing op de markt brengen, waarbij de productieketen zo kort mogelijk blijft. Men levert direct aan de klanten (particulieren en restaurants) zonder tussenpersonen.
Amielo is een lokale voedselproducent uit onze regio. Geregeld komen ze met een aantal soortgenoten samen om nieuwe kennis en ideeën uit te proberen op beurzen en manifestaties. Dit moeten we als verbruiker zoveel mogelijk steunen. We mogen weten vanwaar ons eten komt. Eigen zelfstandige ondernemers en vernieuwers moeten zeker kansen krijgen.
Amielo
Jan-Frans Willemsstraat, 81
2530 Boechout
Tel. 0475 / 83.50.39. – verkoopautomaat aan de deur (7/7 d., 24/24u. bereikbaar)
info@amielo.be – www.amielo.be .
Foto’s (c) Gazet van Hove.