Deze ging door op zondagmorgen 11 januari jl. in zaal “ ’t Parkske” aan de Edegemsestraat in Mortsel/Oude God. Er waren een goede 150 deelnemers, waarvan de N-VA uit Hove met de burgemeester en enkele raadsleden. Verder waren er nog delegaties van de SP-a Mortsel, Groen Mortsel en enkele individuele militanten van het Vlaams Belang.

Het viel op dat er een aantal aanwezigen vroeger een andere politieke partij nauw genegen waren, vnl. CD&V en VLD. Tijden veranderen en sommigen passen zich aan de “nieuwe succesvolle politieke windrichting” aan.

Een opmerkelijke verschijning tussen het publiek was Jolien Van Camp. Deze ex-Mortselse arts woont nu in Kasterlee en ze werd in mei jl. ook verkozen tot federaal volksvertegenwoordiger.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Joleen Van Camp

Gratis N-VA-lidkaarten

Burgemeester Erik Broeckx verwelkomde de aanwezigen en wenste hen een voorspoedig 2015. Op zijn toespraak komen we later op terug. De burgemeester stelde ook dat er gratis lidmaatschapskaarten van de N-VA worden verdeeld aan geïnteresseerden. Kan misschien een ‘boost’ geven aan de loopbaan ? Er waren in ieder geval een aantal kandidaten die zich achteraf spontaan aanboden om partijlid te worden.

Nu mocht de burgemeester de plaatselijk gelegenheidsspreker Peter De Roover inleiden.

Gastspreker

Peter De Roover is een activist uit de Vlaamse Beweging met een lange staat van dienst. In mei jl. werd bij verkozen in de federale Kamer van Volksvertegenwoordigers voor de N-VA. Voorheen was hij beroepsmatig leraar economie aan het Sint-Aloyisiusinstituut in Mortsel en Sint-Eligius in Antwerpen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Peter De Roover : “De aanslagen in Parijs is de gemiddelde tol van een marktweek in Bagdad. Dat we er hier in dit deel van de wereld zoveel aandacht aan wijden is niet normaal. We moeten de vrijheid koesteren. We moeten de hakken in het zand steken om toe te laten dat er twijfel kan bestaan.

Men kan de wereld in twee groepen indelen : enerzijds zij die ‘de waarheid’ kennen en dus iedereen die daaraan twijfelt mogen vernietigen en anderzijds een groep die zegt dat twijfel mogelijk moet zijn.

De N-VA is vandaag op Vlaams en federaal niveau een regeringspartij. Hiervan verwacht men dat er oplossingen komen.

In het onderwijs komen we vandaag jonge mensen tegen die begrip kunnen opbrengen voor wat er gebeurde in Parijs. Deze mensen leven onder ons. Met hen moeten we een gesprek aangaan. Dan krijg je een kloof binnen de moslimgemeenschap. Vele moslims zijn reeds verwesterd. Dit proces moeten we opvolgen.

Er zijn nog andere zaken aan de gang. In 2014 kregen we de grote omslag. De N-VA behaalde bij de verkiezingen 33% van de stemmen. Welk engagement met de kiezer gaan we realiseren ?  Op sociaal-economisch vlak hebben we een keuze gemaakt. We denken dat we weten wat we moeten doen, ongeacht of er groepen zijn die tegen zijn. Daarna moeten we zorgen dat we terug herverkozen geraken.

De rekening moet betaald worden. Dan kunnen we drie dingen doen : 1) geld lenen = de omgekeerde nieuwjaarsbrief. De kinderen en kleinkinderen kunnen later de rekeningen betalen. 2) extra belastingen heffen. Het overheidsbeslag bedraagt hier al 54%. Wereldwijd is dit al een toppositie. 3) de uitgaven terugschroeven. Besparen om de rekening te doen kloppen. Om het sociaal stelsel op orde te houden, om de sociale zekerheid (pensioenen) te redden.

Als flamingant ben ik voor het confederalisme. Dit komt er de volgende 5 jaar niet. In 2019 kan de PS terug via de voordeur binnen komen. Het alternatief was dat de N-VA in de oppositie zat. We hebben liever ministerposten. Er is nog veel werk aan de winkel. 66% van de Vlamingen heeft voor dit beleid gekozen. Dit kunnen we binnen de Belgische context realiseren. Ons doel is een beleid krijgen waarvoor de Vlaamse kiezer heeft gekozen. We bewijzen dat België werkt als Wallonië genegeerd wordt. Als dat deel van België waar de MR de meerderheid vormt. We willen werk maken van de wensen van de Vlaamse kiezer. Dat we hen perspectief kunnen geven. Laten we nu het glas heffen op 2015, de N-VA is de vakbond van alle Vlamingen.”

Nadien volgde nog een uitgebreide receptie met allerlei hapjes en drankjes … De laatsten verlieten het pand na 14.00u.

Foto’s (c) Gazet van Hove.