Al meer dan 25 jaar geeft het Davidsfonds Frans-Vlaanderen een kalender uit. Met die kalender wil de Davidsfonds-afdeling de Vlaamse identiteit en cultuur ‘over de schreve’ onder de aandacht houden.

We pikken enkele wetenswaardigheden uit de kalender. De eerste afbeelding laat een ‘klokhuis’ zien. Een klokhuis is een Frans-Vlaams woord voor een houten klokkentoren. Er zijn er twee overgebleven in Frans-Vlaanderen, één in Eke bij Steenvoorde en één in Harrevoorde (Hardifort) bij Kassel. Het is opmerkelijk dat het oude woord ‘nekker’ voor waterduivel nog in gebruik is in de Westhoek, waar de moeders nog weten hoe een nekker schreeuwde. “Je schreeuwt lijk een nekker”, zeggen ze tegen hun zoontje dat te veel lawaai maakt. De Nekkerstorre is een oude waterpoort in de vestingen van Sint-Winoksbergen. In dit herdenkingsjaar van de Grote Oorlog kon niet nagelaten worden het opmerkelijke oorlogsmonument van Klein -Sinten bij Duinkerke te begroeten met het opschrift : VLAANDEREN DEN LEEUW. Let op de zo talrijke meestal Vlaamse namen van gesneuvelden in dit niet zo grote dorp.

Davidsfonds

Terug in de Vlaamse Westhoek ontdekken we in Linde een vijftiende-eeuws doksaal.

Lezenswaardig zijn de teksten op de achterkant van de foto’s : ze helpen de Zuidelijke Nederlanden beter te leren kennen.

De kalender kost 7 euro (9 euro met verzending). Voor verzending gelieve het juiste bedrag te storten op de nieuwe bankrekening van het Davidsfonds-Frans-Vlaanderen (IBAN : BE14 7380 3921 3583 – BIC : KREDBEBB – adres : Fernande Verstraeteplein, 3 in 8600 Diksmuide). Meer informatie bij Jan van Ormelingen, tel. 016 / 72.01.87.