Hove heeft iets met de dichter Paul van Ostaijen. De poète maudit verbleef een korte tijd (1913-1914) met zijn ouders en zijn broer Stan in het toen nog erg residentiële dorp.  Hij maakte er het begin van de Eerste wereldoorlog mee en zag er de Belgische troepen via de Lintsesteenweg vluchten voor de Duitsers. De jonge van Ostaijen schreef er ook  later een onafgewerkte autobiografische roman “Het landhuis in het dorp” over waarin hij Hove met zijn “zeven danslokalen voor hooguit 2.000 inwoners” uittekende.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De gemeente heeft in het verleden al verscheidene inspanningen gedaan om de herinneringen aan de dichter levendig te houden. Het landhuis ‘Jeanne’ waar de familie van Ostaijen toen verbleef staat er nog altijd. Hove noemde de van Ostaijenlaan naar de dichter, zette een monumentje op en bracht verscheidene gedenkplaten aan.

‘Boem Paukenslag’ verscheen in “Bezette Stad” en is één  van de bekendste gedichten van Paul van Ostaijen.

De nieuw opgerichte Paul van Ostaijenkring Hove wil het initiatief nu weer in handen nemen en voor een culturele opvolging zorgen. Een aantal mensen heeft zich onder het initiatief van Arnold Herrebout bijeengezet en werkt aan de concrete invulling van een langetermijnplanning.  Voor de recente jaarwisseling werd ondertussen al een verjaardagskalender bijeen geschreven rond de levensloop van 12 Hovese kunstenaars. Met uiteraard Paul van Ostaijen als centrale figuur. Elke maand kreeg een bekende figuur als leidraad. Zo o.a. de architect Huib Hoste, de journalist Sus Verleyen, de schrijver Emiel Van Hemeldonck, enz.

Villa Jeanne PVO

Om onze kring sterker te structureren roepen wij op 6 februari e.k. een algemene ledenvergadering bijeen. Iedereen die enige interesse heeft voor de figuur van Paul van Ostaijen is daar welkom”, zegt Arnold Herrebout. “Wij hopen op die manier voldoende mensen bijeen te krijgen om de initiatieven van de kring mee te ondersteunen. Wij werken bijv. op een wandeling in het dorp van Paul van Ostaijen, een publicatie rond de figuur van Ostaijen, een tentoonstelling over hedendaagse Hovese kunstenaars, een project rond graffiti, enz. Hoe of wat, dat willen we samen met alle belangstellenden uittekenen.”

De recent gepubliceerde verjaardagskalender heeft ondertussen veel succes. Hij is overigens nog altijd te koop in de krantenwinkel ‘Punt-Komma’ in de Kapelstraat en in de Drukkerij Ouderits, eveneens in de Kapelstraat in Hove.

plaat PVO Lintsesteenweg 95

Veerle Schiltz – dochter van wijlen Minister van Staat Hugo Schiltz – neemt van haar kant het secretariaat van de kring waar. Ze kan bereikt worden op veerle.schiltz@telenet.be .