De ramen …

… zijn de ogen van de huizen. Ze zijn kwetsbaar en vertellen iets over elke bewoner. Voor de voorbijganger vormen ze samen  met de voordeuren en de gevelstenen het gezicht van de straat.

Bewust van deze impact op de sfeer stellen de bewoners, onder de vleugels van vzw AchterGlas, hun kunstproject voor.

AchterGlas jaagt een stroom van ideeën en vernieuwing door de straat en wakkert reflectie en creativiteit aan. Achter elk raam hangt of staat gedurende twee weken een kunstwerk dat ’s avonds verlicht wordt. Van gevel tot gevel vormt het licht een lint, dat symbool staat voor de hechte burengemeenschap die in de Mortselsesteenweg groeide. Toch heeft elk werk zijn aparte vorm, kleur, emotionaliteit of rationaliteit en benadrukt het de eigenheid van iedere bewoner.

Water

thema 2015

Als warme herinnering aan Hilde Berger die mee aan de wieg stond van het AchterGlas project. Zij was tevens één van de bezielers van het Sikiliza Leo project in Oeganda. Watervoorziening is daar een essentieel onderdeel van.

Het leven op aarde is een wonder van water en lucht. Water is letterlijk de bron van alle leven. En soms is er overvloed, dikwijls is er schaarste. Zuiver water is een essentieel recht voor iedereen. Alleen blijft het ongelijk verdeeld.

En laten we ook niet vergeten hoe destructief water kan zijn. Denken we maar aan de tsunami in Japan of de regelmatig weerkerende overstromingen in India en Bangladesh.

Traditiegetrouw kan het thema breed geïnterpreteerd worden. Aan de kunstenaar om er een eigen invulling aan te geven. De resultaten vind je in een boeiende straattentoonstelling waar alle mogelijke kunstvormen vertegenwoordigd zijn. Traditiegetrouw kan het thema breed geïnterpreteerd worden. Aan de kunstenaar om er een eigen invulling aan te geven. De resultaten vind je in deze boeiende straattentoonstelling met alle mogelijke kunstvormen.

De vernissage gaat door op 24 januari 2015 in :

Podiumcafé “De Pomp”

Mortselsesteenweg,     52

2540              Hove

De werken blijven tentoongesteld tot en met zaterdag 7 februari 2015.

 

Dankwoord 

Wij moeten uiteraard heel wat mensen bedanken die ons geholpen hebben bij dit initiatief.

. In de eerste plaats de kunstenaars, want zonder hun creatieve inbreng was hier vandaag geen tentoonstelling

. Eva Blom en de Wandettes voor de muziek

. de sponsors : Academie Hove, Antverpia, Ardent, Bieke, Borms, Brandtfood, Casco, Clatervis, Keurslager De Laet & Van Haver, Elly, Eral Shoe, Essentiel, Gacs, Gemeente Hove, ING, Jabeau, Krokodil, Optiek Inneke, Pomp, PX, Ridoo, RMC fietswinkel, Sergeyssels, Solution, ’t of in Hove, Vebex, Vinco, Waumans-Leemans.

. en natuurlijk al de buren van de Mortselsesteenweg

 

Foto’s : zaterdag 24 januari 2015 (c) Gazet van Hove.