IGEAN organiseert en coördineert voor de gemeenten in het arrondissement Antwerpen de inzameling, overslag en verwerking van huishoudelijk afval. Voor de huis-aan-huisinzameling werd tot op heden volledig beroep gedaan op private bedrijven.

IGEAN heeft de afgelopen jaren vastgesteld dat er maar weinig inschrijvingen waren als er overheidsopdrachten werden uitgeschreven, zelfs indien ze opgesplitst werden in beperktere percelen om kleinere bedrijven de kans te bieden in te schrijven. Dit tekort aan concurrentie zorgt er voor dat er te weinig mededinging is. Dit is geen goede evolutie. IGEAN is daarom gestart met een ophaling in eigen beheer. Uiteraard wordt er daarbij gestreefd naar een optimale dienstverlening voor de gemeenten en de inwoners.

IGEAN nieuw logo

 

Een vlekkeloze start

2014 stond voor IGEAN in het teken van de voorbereiding en opstart van de eigen inzameldienst :

1. De gemeente Kapellen heeft in september 2014 de beheersoverdracht gedaan aan IGEAN voor de inzameling aan huis van huisvuil en GFT+. Met de gemeente werd afgesproken dat IGEAN dit niet aan een private partner zou uitbesteden, maar het afval zelf zou ophalen.

2. Met instemming van de gemeente Brasschaat beschikt IGEAN over een perceel van 14.000 m² op de Luitenant Coppenskazerne. De ‘site Coppens’ vormt de uitvalsbasis voor de eigen inzameldienst. Op termijn zullen er ook vanop de ‘site zuid’ van IGEAN te Edegem ophaalwagens uitrijden.

3. Er werden een overheidsopdracht georganiseerd voor de aankoop van ophaalwagens. De eerste 2 ophaalwagens werden geleverd op 19 december 2014.

4. Inmiddels heeft IGEAN 1 planner, 3 chauffeurs/beladers en 3 beladers aan geworven. De nieuwe medewerkers kregen opleiding en toelichting op 29, 30 en 31.12.2014.

IGEAN heeft op 2 januari 2015 voor de eerste maal zelf GFT+ huis aan huis ingezameld in de gemeente Kapellen. In de week van 5 tot en met 9 januari 2015 is er voor de eerste maal huisvuil ingezameld.

Met de gemeente Kapellen werd kort na de opstart al een overleg georganiseerd waarop toelichting werd gegeven bij de opstart van de eigen inzameling. Ook werden de eerste cijfergegevens overlopen en werden verdere afspraken gemaakt.

De ophaalwagens : veilig en milieuvriendelijk

IGEAN wagen 3

Op de foto ziet u van links naar rechts :

–          Jo Bridts, directeur IGEAN

–          Luc Devriese, schepen Kapellen

–          Erik Broeckx, voorzitter IGEAN, burgemeester Mortsel

–          Sabine Van Dooren, schepen Kapellen

–          Jos Matheeussen, ondervoorzitter IGEAN

–          Mieke de Schepper, raad van bestuur IGEAN

 

IGEAN heeft voor de aankoop van de ophaalwagens resoluut gekozen voor veiligheid en milieuvriendelijk.

1. Veiligheid

Elke ophaalwagen is voorzien van :

• voor- en achteraan rood/wit reflecterende strepen

• ledflitsers

• ontdubbelde achterlichten

• extra verlichting op de laadbak

• achteruitrijsignaal

• een opvallende lichtbalk achteraan

• contourmarkering

• dodehoekcamera en –spiegel met een bijkomende dodehoek-signalisatiesticker op de zijdeur.

• een veilige en voldoende stabiele treeplank. Als je er een belader op de treeplank staat kan de vrachtwagen niet achteruit rijden en vooruit maximaal 30 km/h.

 2. Milieuvriendelijk

• de nieuwste EURO 6 dieselmotoren, uitgerust met een volautomatische versnellingsbak, zijn het neusje van de zalm op het vlak van zuinig en milieuvriendelijk rijden.

• Het elektrisch beladingsysteem is niet alleen geluidsarm, maar vermindert ook het dieselverbruik met 1.900 l/jaar per voertuig.

IGEAN is blij dat de start van de eigen inzameling vlekkeloos is verlopen. Wij zijn en blijven ervan overtuigd dat met dit project de huisvuilinzameling in het werkingsgebied van IGEAN verder geoptimaliseerd en geuniformiseerd kan worden. IGEAN zal de volgende weken de eigen inzameldienst verder structureren. Zo zijn we voorbereid om ook de ophaling van het huishoudelijk afval in andere gemeenten uit te voeren.

IGEAN bedankt tot slot de gemeente Kapellen voor het vertrouwen. De ophaling van het huisvuil en GFT+ zal in de toekomst door IGEAN in elk geval met evenveel inzet en gedrevenheid blijven gebeuren.

igean logo

Meer info ?

Wouter Meersmans

verantwoordelijke inzameling en communicatie

IGEAN dienstverlening

IGEAN milieu & veiligheid

Doornaardstraat,  60

2160        Wommelgem

Tel. 03 / 350 08 09 – Fax 03 / 353 34 10 – GSM : 0479 / 20 33 42 – E-post : wouter.meersmans@igean.be .

IGEAN logo2

Foto’s (c) IGEAN.