De grote Vlaamse schrijver Paul van Ostaijen (1896-1928) heeft wat met Hove. Hij woonde er anderhalf jaar aan de Lintsesteenweg 95 (“Villa Jeanne”), een straat is naar hem genoemd (aan sporthal), er staan drie herdenkingsmonumentjes voor hem, de gemeenteslogan ‘Want het dorp is een wereld’ is afkomstig uit zijn werk en er is terug een nieuw opgestarte “Paul van Ostaijen Kring Hove”. Begin jaren tachtig van vorige eeuw bestond er in Hove een erg actieve “Kulturele kring Paul van Ostaijen vzw” o.l.v. Jef Meulepas en Luciana De Potter. Ze organiseerden vele culturele activiteiten o.a. het uitbrengen van twee Hovese kunstkalenders. Maar na zeven vette jaren volgden zeven zwakke jaren en deze kring geraakte in vergetelheid.

Villa Jeanne PVO
“Villa Jeanne”, Lintsesteenweg 95 Hove

Onlangs starten enkele actieve Hovenaars en anderen dus terug een kring genoemd naar Paul van Ostaijen op. Het is een feitelijke vereniging en is dus niet de juridische opvolger van de genoemde vzw.

Enige dagen geleden vergaderden ze in een lokaal in Hove. Er waren een 20 tal aanwezigen waaronder enkele vooraanstaanden uit de gemeente. Via onze goede contacten kwamen we één en ander te weten over deze vergadering.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vele activiteiten

De auteursrechten op het werk “Het landhuis in het dorp” zijn vervallen. Is terug vrij uit te geven. Dit gaat men proberen klaar te stomen voor de start van het komende Hovese culturele weekeinde.

Ondertussen bracht men reeds een verjaardagskalender uit. Deze is niet tijdsgebonden aan een bepaald jaar en kan nog steeds gekocht worden bij dagbladhandel “PuntKomma” aan de Kapelstraat. Interessant als relatiegeschenk.

de moeite waard ...
de moeite waard …

 

Op zondag 26 april is het Erfgoeddag in heel Vlaanderen. Men organiseert dan een wandeling door Hove naar het herkenbare onroerend erfgoed. Dit in samenwerking met de Heemkundige kring. Traject : station, Kapelstraat, Sint-Laureysplein, Lintsesteenweg, Leon Dumortierstraat, Geelhandlaan.

Paul van Ostaijen, ex-Hovenaar
Paul van Ostaijen, ex-Hovenaar

Het Hovese cultuurdienst brengt binnenkort een brochure uit over ‘het verdwenen culturele erfgoed in Hove’.

In het najaar komt er een voordracht over Paul van Ostaijen door een kunsthistorica.

Paul van Ostaijen had ook relaties in Boechout. Hij ging er vaak op café aan de Hovesesteenweg (vandaag café Falco). Dit zal onderzocht worden door een bekend Boechouts auteur.

De lessenaar met een gedicht aan Regina Pacis 2 in de Jozef Mattheessensstraat (Urania) wordt opgepoetst en misschien komt er een extra kunstwerk.

Op de buitenmuren van de gemeentelijke sporthal aan de Paul van Ostaijenlaan is er mogelijkheid om enkele tekstfragmenten van Paul van Ostaijen aan te brengen. Kan misschien ook op kale muren in het centrum van Hove – tussen de Leon Dumortierstraat en het Bloemenplein.

 

‘Boem Paukenslag’ verscheen in “Bezette Stad” en is één  van de bekendste gedichten van Paul van Ostaijen.

 

Er zal onderzocht worden hoe men de MaGO (Muziek Academie en dans Gemeenschaps Onderwijs met 1.400 leerlingen in Hove) kan inschakelen in het project.

Er komen contacten met de Hovese scholen om te bekijken hoe ze eventueel in deze projecten rond Paul van Ostaijen kunnen instappen.

Miavoye

In Antwerpen bestaat er ook een Paul van Ostaijen Genootschap met zetel in het geboortehuis van Paul aan de Lange Leemstraat. Misschien zijn er gemeenschappelijke projecten mogelijk ?

 

logo Hove

 

terug een nieuwe uitgave
terug een nieuwe uitgave