Alle 9 OCMW-raadsleden waren aanwezig. Gerda Vos trad op als gelegenheidssecretaris, omdat de echte secretaris met vakantie was wegens verjaardagsfeest (46 j. – proficiat !).

Er zaten acht mensen op de publiekstribune.

raadszaal OCMW

Openbare vergadering :

1. Verslag Openbaar gedeelte zitting van 16 december 2014 : goedkeuring

2. Algemeen bestuur : Deelname regionaal steunpunt aangepast vervoer kanton Kontich : goedkeuring

Initiatief gaat uit van de provincie. Vragen een bijdrage : 2015; 0,1 euro per inwoner = 819 euro voor Hove op jaarbasis. Er is ook een subsidie van de Vlaamse Overheid.  1 ankerpunt in Edegem via Antwerpse Rolkar. Rit kost 27 euro, klant betaalt 6,6 euro per rit. ‘Fan van Hove’ (= CD&V + VLD) vroeg naar de zin van dit initiatief ? Hoeveel gebruikers ? Na 2 jaar zal er een evaluatie komen zodat men eventueel bij minder goede prestaties er eind 2017 kan uitstappen. Samenwerking Hove, Boechout, Edegem, Borsbeek en Wijnegem. Eenparigheid.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Sociale dienst Nieuwe berekening aanvullende steun : goedkeuring

Werd 2 maal besproken in het Bijzonder comitée sociale steun. De maatschappelijke werkers zijn bij het OCMW-Mortsel langs geweest voor meer info. Inkomen + uitgavenzijde klant volledig bekijken. Beschikbaar leefgeld voor klanten waarborgen. Vandaag komen toelagen niet noodzakelijk bij mensen die het nodig hebben. Mensen met een huishuur + vele medische kosten kunnen extra steun genieten. ‘Fan van Hove’ wil budgetbegeleiding eraan koppelen. Goedgekeurd.

4. Thuiszorg Visievorming mantelzorgtoelage : bespreking

OCMW-Hove heeft dit nog niet, 80% van de Vlaamse gemeenten wel. Bedrag voor mantelzorgers, blijk van aanmoediging en waardering. Bedrag : +/- 30 euro/maand. Voorwaarden : klant + mantelzorger moet zelfde woning in de gemeente wonen. Punt wordt verder uitgewerkt voor de volgende raad. Inschatting kosten bepalen. Alternatief : etentje voor mantelzorgers.

5. Dienstencentrum Samenwerking pedicure op zelfstandige basis : goedkeuring

Er waren twee goede kandidaten komen opdagen o.a. een Albanese verpleegster die haar diploma hier niet kan te gelde maken en een omscholing volgde. Beiden worden aangenomen : de ene op woensdagnamiddag, de andere op donderdagnamiddag. N-VA vond de tarieven te goedkoop (12 euro). Concurrentie met bestaande pedicuren in Hove. Afspraak : 12 euro + 3 euro per kwartier erbij. Eenparig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6. Dienstencentrum Verslag van de werkgroep ‘toekomst dienstencentrum’ : bespreking

Goedele Breyne, voorzitster : “De werkgroep is op 5 februari samengekomen. We zijn er reeds twee jaar mee bezig. We hebben de visies beluisterd vanuit de Ouderen Advies Raad en de Centrumraad. Er blijven nog vragen opduiken zoals de locatie, andere plaatsen ? Behoeften veranderen, stijgen ? Andere visie op zorg, wat met de budgetten ? Nu moeten we tot een besluit komen. Verdere nota’s fnuikt de dynamiek van de medewerkers. Er is niet voldoende draagvlak voor een toekomstgerichte uitbreiding van het dienstencentrum. We zullen de samenwerking nog versterken met de bibliotheek en de sporthal. Er is een consensus voor een grondige renovatie van het Dienstencentrum. We moeten wel dringend de stoelen en tafels vervangen. Ook naar het dak moeten we kijken. De koepels moeten we ook aanpakken. We moeten een oplijsting maken van de renovatiewerken. Hoe ? Door onze eigen technische dienst of het uitbesteden ?” Volgens ‘Fan van Hove’ is er geen consensus over de renovatie. “PH7 en N-VA vinden zelf geen consensus”. Daarna volgde een over en weer gediscussieer tussen de voorzitster en ‘Fan van Hove’ zonder veel nieuwe argumenten.

N-VA-er Walter Witvrouwen wil “een goede sociale politiek definiëren. Dit moet binnen het College van Burgemeester en schepenen en in de gemeenteraad worden besproken. Niet hier. In 2014 waren er 314 activiteiten in het Dienstencentrum. Door de prijszetting komt men soms in botsing met lokale professionelen.”

Groen-linkser Guy Goyvaerts stelde “dat we eindelijk ons ei moeten leggen. Wij zijn voor een herschikking van de infrastructuur. Het Dienstencentrum is er voor alle Hovenaars, niet enkel voor de zorgbehoevenden. We moeten zoveel mogelijk senioren bereiken via een lage drempel. We moeten de huidige functie samen met de activiteiten van het dienstencentrum verder ontwikkelen. Dit zal niet gaan met een minimalistische verwerkingsinfrastructuur. De beslissing van de renovatie lijkt reeds getroffen. We willen wel activiteiten verhuizen, maar niet tot het decretale minimum.”

Nadien volgde er nog een welles-nietes-discussie tussen Fan van Hove, de voorzitster en groen-links over de maaltijden in het Dienstencentrum en een eventuele verhuis hiervan naar Da Capo, Lintsesteenweg.

OCMW Dienstencentrum Ten Hove

7. Algemeen bestuur Boordtabellen : kennisgeving

Veel statistieken. Cijfers + gegevens in jaarverslag. Klanten leefloon : 2 x zoveel als eerst voorzien. LOI, minder inkomsten met effect op de begroting.

8. Mededelingen van de voorzitter

5 maart : feest van de vrijwilliger. Vanaf 19.00u. Vrijwillige medewerkers zijn welkom.

Logo ‘25 jaar Dienstencentrum’, feest op 4 en 5 september : open deur + academische zitting.

Einde publieke vergadering. Het publiek verlaat de zaal en de OCMW-raad gaat in besloten vergadering verder.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

B : Besloten vergadering :

1. Verslag Besloten gedeelte zitting van 16 december 2014 : goedkeuring

2. Verslag Zitting Bijzonder Comité Sociale Dienst van 8 december 2014 en 12 januari 2015 : kennisname

3. Personeel Ontslag medewerker van ambtswege ingevolge besluit pensioencommissie : goedkeuring

4. Personeel Ontslag medewerker omwille van medische overmacht : goedkeuring

5. Personeel Aanstelling maatschappelijk assistent met vervangingscontract : goedkeuring

6. Personeel Aanstelling deeltijdse poetshulp contract onbepaalde duur : goedkeuring.

ocmw logo