Debatclub in “De Basiliek”, Edegem, 11 februari 2015.

Aantal aanwezigen : 180.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Moderator : Lawrence Urbain

Disputanten :

Bart De Valck, nationaal voorzitter Vlaamse Volksbeweging (V.V.B.), voorheen woordvoerder Taal Aktie Komitee (T.A.K.), onderwijzer uit Huldenberg.

Tom Van Grieken, nationaal voorzitter Vlaams Belang, Vlaams parlementslid en gemeenteraadslid in Mortsel.

VBLogo

2014 was niet zo succesvol voor het VB ?

Tom Van Grieken : “Wij hebben 2015 uitgeroepen tot het jaar van het Verzet. Een verkiezing verliezen is niet leuk. Maar het radicale Vlaams-nationalisme heeft al voor hetere vuren gestaan dan vandaag, denk maar na WO II. Onze zwakte is nu niet leuk. Het is een parodie op Gwendolyn Rutten die 2015 uitriep tot ‘jaar van het licht’ ! Ieder jaar vloeit er nog 16 miljard euro van Vlaanderen naar Wallonië, naar bodemloze putten. Hiertegen gaan wij in het verzet.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hebben verkiezingen een effect op de V.V.B. ?

Bart De Valck :Wat ledenaantal betreft hebben we geen klagen. Binnenkort halen we de 5.000 leden. Een nieuw team staat klaar. Er is een verjonging wat leeftijd en ideeën betreft. De dynamiek rond Vlaamse onafhankelijkheid moet een nieuwe impuls geven. We hebben goede contacten met Schotland en Catalonië. De manifestatie in Brussel (30/3/2014) heeft een ander beeld gegeven in de media. Alles moet beginnen vanuit de basis. Basisbewegingen die gemeente per gemeente hebben ingenomen.”

VVB logo

Tom Van Grieken :De sterke Schotse partij heeft het startschot gegeven. De partijpolitieke poot is een noodzakelijkheid om de onafhankelijkheid te bereiken. De bewegingspoot is ook noodzakelijk. Ik geloof in ons product van Vlaamse onafhankelijkheid. Ik wil eraan werken : in de parlementen, in de media, op straat.”

Nu de N-VA in de federale en Vlaamse regering zit, wat is jullie relevantie ?

Bart De Valck : “Peter De Roover (ex-voorzitter VVB, nu N-VA-parlementslid – nvdr) zegt dat de VVB een tandje moet bijsteken om het N-VA-publiek wakker te schudden voor Vlaamse onafhankelijkheid. De N-VA heeft een imagoprobleem. We faalden in onze campagne om bij de verkiezingen 50% te halen in het Vlaams Parlement, N-VA + VB haalden samen geen 50%. De N-VA moet zich duidelijk uitspreken voor Vlaamse onafhankelijkheid en dan kan ze stemmen weghalen bij de B-partijen.

Tom Van Grieken : “Er is nood aan een rechtse oppositie. Op communautair vlak is er niets binnengehaald. Afgelopen N-VA-congres in de Lotto-Arena ging de regeringsdeelname er als zoete koek in, zonder kritische vragen te stellen. Het schooltje van Komen krijgt geen geld van de Franse gemeenschap die hiertoe verplicht is, de Vlaamse regering geeft wel geld aan Franstalige scholen in de Rand om Vlaanderen verder te verfransen. Daarbij verwijs ik nogmaals naar de 16 miljard die er jaarlijks van Vlaanderen naar Wallonië vloeit. Ik zwijg hier niet over, ongeacht wie er in de regering zit.”

NVA

De kloof tussen N-VA en VB is te diep ?

Bart De Valck : “Ik ga geregeld op café en praat met de mensen. Ze stellen vragen waarom ze nog extra belastingen moeten betalen terwijl er problemen zijn met de kinderopvang. De discussies in leidinggevende milieu ’s gaat vandaag enkel over de staatsschuld. De Vlaamse Beweging is er voor iedereen, ook voor de moeder met drie kinderen die naar opvang zoekt. Hoe moeten we de Vlaamse onafhankelijkheid verkopen ? Iedereen in de samenleving moet zich in dat project kunnen vinden. De mensen willen een positief verhaal horen als we kiezen voor het juiste product. Veel ligt aan de verpakking plus de juiste communicatie (wachtlijsten wegwerken, meer sociale woningen, enz …). We moeten de zaken meer zeggen in een ‘Dag Allemaal-stijl’, zodat de gewone man in de straat het ook begrijpt.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Is de N-VA nu een Vlaams-nationale partij of een rechts-conservatieve partij ?

Bart De Valck :Dit is een zeer gevaarlijke vraag. Binnen de N-VA leeft er veel schrik. De N-VA wil de Belgische staat van binnenuit vernietigen. Ze willen kunnen aantonen dat een federaal kadaver in leven houden zinloos is. De Franstalige socialistische vakbond FGTB is zijn troepen al aan het klaarstomen om de rechtse regering te nekken. De Franstaligen gaan het eigen federaal niveau nu bombarderen.”

Tom Van Grieken :Volgens de ‘Baert-doctrine’ is er nog niets verloren. Men moet beseffen dat als volkeren onafhankelijk worden, dit steeds buiten het bestaande staatsverband heeft plaats gevonden. Iedere staatshervorming binnen de Belgische staat is nadelig geweest voor de Vlamingen. Er is vandaag geen breuklijn tussen Noord en Zuid, wel één tussen Links en Rechts. Doordat de N-VA geen communautaire eisen stelde, tonen ze aan dat een Rechts België wel kan werken. De N-VA wil de Vlaamse onafhankelijkheidsgedachte in een hoekje steken als chaos en revolutie. Dit is totaal verkeerd. Er zijn genoeg voorbeelden uit de geschiedenis waar dit niet het geval is. We schreven er zelfs een boek over.”

yes to a just scotland

Bart De Valck :We moeten het Vlaamse debat breder losweken in de samenleving. De zaken scherper stellen. Het debat over de transferts van Vlaanderen naar Wallonië is in de taboekast gezet. We moeten de gewone Vlaming overtuigen, met vlaggen, met ideetjes om het onafhankelijkheidsstreven aantrekkelijker te maken. Hiervoor bouwen we aan de campagne “JA voor Vlaanderen”, zoals de “Yes-campain” in Schotland. Het moet de start worden van een campagne die de onafhankelijkheid ter sprake brengt in iedere gemeente.”

Zijn er contacten met CD&V en O-VLD ?

Bart De Valck :We moeten de doorsnee Vlaming bereiken. Dit vergt jarenlange inzet. Binnen de partijen hebben we mensen gevonden die de zaak goed genegen zijn. We moeten een punt of no-return bereiken. Bijv. binnen de Sp.a leunt Bruno Tobback aan bij de groep van 10 die nauwe contacten heeft met de PS. John Crombez staat eerder voor een Vlaamse partij.”

Is het Vlaams Belang te beperkend geweest om de Vlaamse beweging te bereiken ?

Tom Van Grieken :In 2004 met de verruiming behaalden we als VB 24% van de stemmen, dit was na de goedkeuring van het vreemdelingenstemrecht. We haalden dan via de liberale kant nog een aantal figuren aan zoals Ward Beysen. Veel mensen durven niet openlijk samenwerken met het Vlaams Belang, bijv. dokters en vooraanstaanden in een gemeente. Ze durven wel samenwerken met en op een lijst van de N-VA gaan staan. Met 24 % van de stemmen moet je alle flanken ondersteunen. Dit is heel log. Nu is er een herbronningsproces in de partij bezig dat zal uitmonden in een congres.”

Webstek-2-JAs 

Hoe ziet u de campagne voor onafhankelijkheid evolueren ?

Bart De Valck :We beginnen in één dorp, bijv. Asse, een gemeente met een nogal sterke Vlaamse reflex. We bewerken deze gemeente twee maanden o.a. via de markten. Er zijn professoren die ons steunen achter de schermen met interessante uitgangspunten. Die kan men niet wegsteken, ook niet door de N-VA. De VVB zal de onafhankelijkheidsbeweging in Vlaanderen worden.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nadien waren er nog vragen uit het publiek over het loskoppelen van het magazine Doorbraak van de V.V.B., het kadaster van beledigingen aan het adres van de Vlamingen en 200 Franstaligen uit Brussel die willen vechten tegen Vlaamse onafhankelijkheid.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Als besluit :

Bart De Valck ziet de Vlaamse beweging evolueren naar Vlaamse onafhankelijkheid. Tom Van Grieken wil de Vlaamse beweging meer militanter zien uitkomen met o.a. acties bij partijcongressen, enz …

Bart De Valck gebruikt zijn voorzitterschap niet als een opstapje voor een toekomstig politiek mandaat – iets wat zijn voorgangers Rita De Bont (VB), Peter De Roover (N-VA) en Jan Jambon (N-VA) wel deden. “Er zijn Vlaams-nationalisten die geld verdienen aan hun overtuiging en er zijn er die er geld bij inschieten. Ik behoor tot deze laatste groep. Ik zal de militanten nooit in de steek laten” aldus Bart De Valck. Applaus bij het publiek.

De debatavond werd besloten met het zingen van de Vlaamse Leeuw. Nadien was er nog een urenlang napraten aan de toog …

p1040885