Iedere dinsdagmorgen is het weer van hetzelfde liedje. De buurtbewoners zetten hun verschillende vuilniszakken buiten – iedere week is er immers een GFT (groeten, fruit, tuinafval) ophaling in Hove – zodat de huisvuilophalers hun werk in de loop van de dag kunnen doen.

Tussen de tijd van het buitenzetten van de verschillende vuilzakken en de effectieve ophaling in de loop van dinsdag, zitten er dikwijls nog ettelijke uren tussen. Van die tijd maken allerlei vogels (vnl. eksters, kauwen …) gebruik om de GFT-zakken open te scheuren en er voor hen nog lekkers uit te halen. Resultaat : een groot slagveld rond de opengescheurde zakken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De buurtbewoners proberen dit vogelterrorisme nu zoveel mogelijk tegen te gaan door hun GFT-zakken in plastieken bakken of kartonnen dozen te steken, zodat de vogels er moeilijker aan kunnen. Niets gekort : deze vogels gaan dan op de betreffende zak zitten en scheuren hem van daar open. Terug één groot slagveld …

Als de vuilniswagen dan in de loop van de dag langskomt, neemt de ecologisch werker enkel de betreffende reeds opengescheurde zak mee. Dit is ook zijn strikt omlijnde taak. De rest van het afval blijft soms nog uren op straat liggen …

Gevolg : vogels van allerlei slag hebben dan nog ‘een zee van tijd’ om de omgeving ecologisch en visueel minder aantrekkelijk te maken. De volksgezondheid van de betrokken bewoners en hun buren zal er zeker niet op vooruit gaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pas ’s avonds laat ruimen de geplaagde buurtbewoners dan – met de nodige walging, zij betalen ook gemeentebelastingen – hun aangeboden afval terug op. Volgende week hopelijk meer succes … bij de wekelijkse huisvuilophaling.

Een structurele oplossing dringt zich op ! Het Hovese schepencollege moet hierover snel ingrijpen ! Wanneer zijn de nieuwe afvalcontainers voorzien ?

 

Foto’s : De Ster in Hove.