Nederlandstaligen worden niet als volwaardige inwoners van Sint-Lambrechts-Woluwe beschouwd”, stelt Brussels parlementslid Liesbet Dhaene (N-VA). “De gemeente onder leiding van FDF-voorman Maingain, geeft twee verschillende gemeentebladen uit wat flagrant in strijd is met de taalwetgeving. Ondanks deze inbreuk neemt bevoegd minister Vervoort nu pas schoorvoetend het initiatief om ‘de zaak te onderzoeken’.”

FDF
“F.D.F.”, in de volksmond ook gekend als ‘Front Des Fascistes’

De Brusselse gemeenten moeten hun gemeentebladen zowel in het Nederlands als het Frans opstellen. Beide teksten moeten op voet van gelijkheid staan en moeten gelijktijdig in één document opgenomen worden. Wat Sint-Lambrechts-Woluwe doet, is onwettelijk. Dat de Franstalige versie meer informatie bevat dan de Nederlandstalige versie, is bovendien een duidelijk gebrek aan respect ten aanzien van de Nederlandstalige inwoners van Sint-Lambrechts-Woluwe”, stelt Dhaene. “Dit is geen eenmalige gebeurtenis maar een doelbewuste boycot van de taalwetgeving. Wie de website van de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe bekijkt, merkt dat ook daar de info voor Franstaligen veel uitgebreider is dan de info voor Nederlandstaligen.”

Liesbet Dhaene
Liesbet Dhaene

Dhaene is formeel : “Bevoegd minister Vervoort zegt wel dat hij veel belang hecht aan de gelijke behandeling van Franstaligen en Nederlandstaligen, maar tegelijkertijd duurt het meer dan een maand alvorens hij actie onderneemt om dit te onderzoeken. Dit zegt veel over het beleid in Brussel ten opzichte van zijn Nederlandstalige inwoners. Ik zal dan ook een klacht indienen bij de Vaste Commissie voor Taaltoezicht, opdat deze overtreding van de taalwetgeving daadwerkelijk kan worden aangepakt.”

logo SintLambrechtsWoluwe
het gemeentelogo is enkel franstalig …

Sint-Lambrecht-Woluwe (52.000 inwoners) is een gemeente van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest, waar er officiële tweetaligheid moet heersen in de overheidsadministratie. Tussen de officiële theorie en de werkelijkheid gaapt een diepe kloof.