Net als vorig jaar organiseert Recupel van 20 tot 28 maart 2015, in nauwe samenwerking met de gemeente, de afvalintercommunale, de Kringwinkels en de elektrohandels een grootscheepse nationale inzamelcampagne van afgedankte elektro-apparaten.
Ter ondersteuning en stimulans van deze actie wordt er een competitie tussen gemeenten georganiseerd. De gemeente die in de actieweek het meeste kilo’s AEEA per inwoner inzamelt, wint een reuze-ontbijtpicknick die deze zomer gratis aan de inwoners aangeboden wordt.
Peter Sabbe, algemeen directeur van Recupel legt het ‘waarom’ van deze actie uit : “Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten worden door de overheid (OVAM) bestempeld als gevaarlijk afval en dat zijn ze ook. Ze bevatten immers vaak stoffen die zeer schadelijk zijn voor het milieu indien ze niet correct verwerkt worden. Ze bevatten ook een aantal waardevolle grondstoffen die kunnen gerecycleerd worden voor hergebruik en dus niet opnieuw aan moeder aarde moeten onttrokken worden om nieuwe toestellen te produceren.”
Eenvoudige keuze voor een duurzame oplossing
Analyses tonen aan dat er nog al te veel elektro-apparaten op een verkeerde wijze worden afgedankt. Zo worden er soms nog elektro-apparaten in de huisvuilzak aangetroffen. Op deze wijze kunnen er zwaar verontreinigende componenten in het milieu terechtkomen en gaan kostbare herbruikbare grondstoffen definitief verloren. Thuis laten liggen is evenmin een goeie oplossing. De aanwezige grondstoffen raken niet tot bij de industrie die ze nodig heeft om nieuwe apparaten te produceren en die bijgevolg richting klassieke ontginning gedreven wordt. Kiezen voor het Recupel-circuit is een eenvoudige keuze voor een duurzame oplossing.
Recupel garandeert maximale recyclage
Wist je dat Recupel in 2014 meer dan 110.000 ton (750.000 kubieke meter) afgedankte elektro-apparaten inzamelde en verwerkte ? Recupel zorgt er niet alleen voor dat de schadelijke stoffen die in dit afval aanwezig zijn op een deskundige en milieuvriendelijke wijze worden verwijderd en onschadelijk worden gemaakt. Recupel zorgt er ook voor dat er door toepassing van de meest doorgedreven recyclagetechnieken zoveel mogelijk herbruikbare grondstoffen worden herwonnen uit dit afval. Op die manier worden zoveel mogelijk natuurlijke rijkdommen bewaard voor de volgende generaties. De toegepaste recyclagemethodes leveren een recuperatie aan grondstoffen op van meer dan 90 procent van het gewicht van het elektro-afval. De gigantische afvalberg aan de oorsprong wordt dus herleid tot een kleine restfractie van minder dan 10 procent.
Hoe participeren aan een duurzaam milieubeleid ?
Breng afgedankte elektro-apparaten naar een van de talloze Recupel ophaalpunten. Je kan er, indien het apparaat nog werkt, mee terecht in een Kringwinkel of hergebruikcentrum. Werkt het apparaat niet meer, dan kan je het gratis kwijt in het recyclagepark of de elektrowinkel. Je vindt een overzicht van de Recupel afdankpunten in je buurt op de campagne-website www.samenrecycleren.be en via de ‘Recycle!’-app die gratis beschikbaar is voor Apple-iOS en Android-toestellen.
www.hove.be