Moeten snelheidscontroles aangekondigd worden of niet ? Met die vraag trok VAB naar 2.000 Belgen. Hieruit blijkt dat er evenveel voor- als tegenstanders zijn. Opmerkelijk is dat hoe groter de wagen is, hoe meer de bestuurder een aankondiging van controles wil.

Uit de ondervraging in de VAB-Mobiliteitsbarometer blijkt dat ons land duidelijk verdeeld is. Er is dus geen uitgesproken groep die een voorkeur heeft voor het al dan niet aankondigen van controles. Als we dieper graven, blijken er wel voorkeuren te zijn voor de wijze waarop de controles worden aangekondigd. Zes op tien Belgen vindt het voldoende dat de aankondiging een zone aangeeft waarin geflitst wordt. Bijna veertig procent wil echter dat de aankondiging een exacte locatie weergeeft.

Wie met een kleinere wagen of een gezinswagen rijdt, is meer voorstander van een zonale aanduiding. Bestuurders van een grotere auto, SUV, mono-volume of sportwagen hebben een uitgesproken voorkeur voor een signalering van een juiste locatie. Ook de leeftijd speelt een rol. Chauffeurs die ouder zijn dan 40 willen meer een zonale aanduiding. Daarnaast heeft ook het aantal gereden kilometers een invloed. Wie veel rijdt wil meer exacte flitslocaties.

Flitspaal

VAB vindt het raadzaam om het effect van snelheidscontroles en het daaraan gekoppelde aankondigingsbeleid te onderzoeken en te kijken naar de buitenlandse aanpak. Zo werden in Frankrijk in 2011 de aankondigingsborden van flitspalen eerst weggehaald. In 2013 kwamen ze terug op deze beslissing met de argumentatie dat door die aankondigingsborden automobilisten hun snelheid aanpassen in een ruimere straal rond de flitspaal. VAB vindt alvast dat de nieuwe minister van mobiliteit, Ben Weyts, meer aandacht moet besteden aan de effectiviteit van het huidige controlebeleid en de communicatie hieromtrent. Voor VAB leidt goed geïnformeerde weggebruikers tot een veiliger verkeer.

VAB logo

SNELHEIDSCONTROLES

Mogen deze aangekondigd worden ?    

Voor     Tegen     Geen Mening

40%       42%          18%

Hoe gedetailleerd mag de aankondiging zijn ?

enkel de zone      de juiste locatie      geen mening

61%                         39%                    0

Via welke kanalen mag het aangekondigd worden ?

Voor     Tegen      Geen mening

49%       29%           22%          signalisatie langs de weg

44%       35%           21%           radio

36%       39%           25%           sociale media (Facebook)

28%       55%           17%           verklikkingssystemen (Coyote)