Wat zijn de belangrijkste criteria voor een gezin bij het kiezen van een nieuwe wagen ? Is het veiligheid, de gebruikskost, ruimte of toch nog iets anders ? In de nieuwe VAB-Mobiliteitsbarometer werd gepeild naar de keuzes die gezinnen maken.

De auto neemt een grote hap uit elk gezinsbudget. Het is dan ook niet verwonderlijk dat 7 op 10 gezinnen pas een nieuwe wagen koopt als het echt niet anders kan. In 41% van de gevallen is dat omdat de onderhoudskosten plots hoog oplopen of omdat een dure herstelling verricht moet worden. Bij 28% van de gezinnen wordt een tocht naar de showroom ondernomen omdat de oude wagen werd afgekeurd door de technische controle. Wanneer een nieuwe auto wordt gekocht blijkt veiligheid voor 78% van de gezinnen het belangrijkste criterium. Opvallend ; het gaat hier om de eigen veiligheid. De veiligheid van voetgangers en fietsers scoort met 33% opvallend lager. Op de tweede plaats van belangrijke criteria komt het verbruik en de binnenruimte strandt op de derde plaats.

P1040288

 

Wat mensen zeggen dat ze doen, komt niet altijd overeen met wat ze werkelijk doen. De gegevens werden naast de scores gelegd die gezinnen gaven nadat ze met verschillende modellen een echte rij-test uitvoerden. Daaruit blijkt dat veiligheid nog steeds het meest belangrijk is, maar de ruimte en comfort wordt dan plotseling belangrijker dan de gebruikskost. Met andere woorden : mensen blijken minder rationeel te zijn bij de keuze van een wagen dan ze zelf denken. Eerst wordt gekozen voor een bepaald concept, zoals stationwagen of SUV, en pas daarna gaat men rekenen.

Uit de VAB-Mobiliteitsbarometer blijkt verder dat de populariteit van diesel verder afkalft. Dieselrijders zijn zelfs het minst trouw aan hun brandstof. Eigenaars van hybride of elektrische wagens zijn daarentegen het meest loyaal. In 9 op 10 gevallen zouden ze opnieuw kiezen voor een dergelijke wagen. Bij benzinewagens is dat 7 op 10, maar bij dieselrijders is slechts 5 op 10 zeker dat de volgende auto opnieuw een dieselwagen zal worden. Hierbij valt het wel op dat hoe groter de gezinswagen is, hoe vaker gekozen wordt voor diesel.

VAB logo

Foto’s : (c) Reporters.