politiezone hekla 10 jaar

NIEUWSBRIEF 2015-03 – MAART 2015

HOE VEILIG IS JOUW PASWOORD ?

Het internet verplicht ons ertoe dat we veel paswoorden moeten gebruiken om informatie te kunnen lezen, bestellingen plaatsen, reizen boeken of afspraken maken. Enerzijds moeten we die paswoorden allemaal onthouden en anderzijds willen we een paswoord dat eenvoudig te typen valt.

password

Maar is jouw paswoord dan wel een veilige keuze ? vb. Ik lees de nieuwsbrief van Hekla.

Via de website https://howsecureismypassword.net/ kan je je zelf gekozen paswoord controleren op ontcijfering. Na de input van je paswoord geeft de website weer in hoeveel tijd één computer jouw paswoord kan kraken. Een ideaal paswoord is een combinatie van cijfers, letters en tekens. Een eenvoudige zin, startende met een hoofdletter, voorzien van spaties en eindigend met een leesteken is een moeilijk te ontcijferen paswoord. Bij een zwak paswoord kleurt de achtergrond rood, bij een sterk paswoord groen.

 

POST JIJ OOK JE OFFICIËLE DOCUMENTEN OP FACEBOOK ?

Je hebt je rijbewijs behaald … waarvoor proficiat. Net je nieuwe reispaspoort afgehaald voor die mooie reis naar een verre bestemming … eindelijk genieten geblazen. Deze euforische momenten willen we natuurlijk vastleggen op foto of video en delen met onze vrienden en kennissen.

Helaas gebeurt het delen dikwijls door een foto van officiële of gevoelige documenten op Facebook of andere sociale media te plaatsen. De identiteitsdief kijkt uiteraard mee en misbruikt maar al te graag jouw persoonlijke gegevens voor het plegen van misdrijven. Documenten met gevoelige informatie over jouw identiteit of persoon hou je beter voor jezelf.

Facebook dief

 

INBRAKEN IN VOERTUIGEN

 

Bij het fenomeen diefstal uit voertuigen denken we niet alleen aan voorwerpen die gestolen worden uit de wagen, zoals een GPS-toestel of een autoradio, maar ook aan bv. de diefstal van brandstof, nummerplaten en auto-onderdelen zoals een airbag of een spiegel. Alles wat op of in een auto zit, kan immers gestolen worden.

Dieven verschaffen zich op verschillende manieren toegang tot de wagen, bv. door ruitverbrijzeling, forceren van het autoportierslot, omplooien van de deur, openen via de deurpin, … Ze beperken zich echter niet alleen tot het gebruik van kracht, maar ook spitsvondigheid komt steeds vaker om de hoek loeren.

Enkele tips :

Laat zo veel mogelijk waardevolle voorwerpen thuis en neem alles wat waardevol is zoals gps, portefeuille, gsm, spelconsole, … mee wanneer u de wagen verlaat. Alles wat u niet kunt meenemen wanneer u uw wagen parkeert, bewaart u het best uit het zicht bv. in de koffer;

Een inventaris van al uw waardevolle voorwerpen zorgt ervoor dat u bij diefstal beschikt over een gedetailleerde beschrijving. Noteer merk, type, serienummer en neem foto’s;

Neem uw boorddocumenten mee . Gestolen boorddocumenten worden gebruikt bij verzekeringsfraude en autozwendel. Bewaar thuis kopieën van de boorddocumenten, zodat men in geval van diefstal toch over heel wat informatie beschikt;

Sluit bij het verlaten van de wagen alle ramen en deuren goed af. Controleer of uw wagen wel vergrendeld is, met een bijzondere aandacht voor koffer en open dak;

Schakel bluetooth en wifi uit zodat men deze signalen niet kan opvangen en men daardoor weet dat er zich elektronisch apparaten in uw kofferruimte bevinden;

Verwijder de gps-houder en veeg de zuignapafdruk uit;

 

Meer informatie vind je terug op www.besafe.be .

 

Toch slachtoffer ?

Doe steeds aangifte bij de politie;

Blokkeer uw bank- en kredietkaarten via CARDSTOP 070 / 344 344;

Blokkeer uw identiteitsdocumenten via DOCSTOP 00800 / 2123 2123;

Verwittig uw verzekeraar.

 

MELD JIJ OOK STEEDS VERDACHTE SITUATIES ?

In 85% van de gevallen waarbij daders worden gevat, is het een alerte burger die onmiddellijk de politie verwittigde. Het kan hierbij gaan over verdachte personen, voertuigen, pakketten en geluiden.

inbraak 

 

Wat zijn nu eigenlijk verdachte situaties ?

Onbekenden die rond uw woning lopen en er niet thuishoren bv. in de tuin;

Onbekenden die woningen of voertuigen observeren;

Onbekenden die aan portieren van voertuigen voelen;

Vreemde gedragingen van onbekende personen in de buurt;

Onbekenden die aanbellen en vreemde vragen stellen;

Een onbekend voertuig dat traag rijdt en waarvan de inzittenden veel aandacht voor woningen of geparkeerde voertuigen hebben;

Het alarm van een woning of een wagen dat in werking is.

 

Welke actie moet ik ondernemen ?

Wanneer zulke situaties zich voordoen, is het erg belangrijk dat de politie zo snel mogelijk op de hoogte gebracht wordt. Hoe sneller de informatie de politie bereikt, hoe groter de kans om verdachten te vatten. Je kan hiervoor dag en nacht bellen naar 101 of 03 / 444 00 00.

politie logo 

Welke informatie geef ik dan door ?

De juiste plaats en de omstandigheden van de verdachte situatie;

De beschrijving van de betrokken personen en/of voertuigen;

De nummerplaat van een voertuig;

Een foto van de verdachte personen of voertuigen kan interessant zijn.

 

Belangrijk om weten :

De politiezone Hekla neemt elke melding ernstig. Vaak kan het telefonisch doorgeven van de nummerplaat of de beschrijving een verdachte persoon al onmiddellijk bevestigen/uitsluiten of het al dan niet om een verdachte situatie gaat. Indien nodig komt een interventieploeg ter plaatse. Gegevens van de oproeper worden nooit meegedeeld.

Hebt u bijkomende vragen/opmerkingen over onze nieuwsbrief ? Mail dan naar politie@hekla.be .