Sommige mensen kunnen omwille van een mobiliteitsbeperking, tijdelijk of permanent, geen beroep doen op bepaalde vormen van vervoer. Voor deze doelgroep namen de provincie Antwerpen en de lokale besturen van Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Mortsel, Wommelgem en Wijnegem het initiatief voor de opstart van PlusBus.

Gebruikers van de PlusBus worden begeleid door een chauffeur die hen veilig op hun bestemming brengt. Zo kunnen ook zij deelnemen aan het sociale leven; van bezoek aan familie of dokter tot een uitstap naar het theater of een bezoek aan de kapper.

Deze PlusBus werd feestelijk ingehuldigd op dinsdag 31 maart jl. op de terreinen van vzw Pegode in Edegem in aanwezigheid van provinciaal gedeputeerde Peter Bellens (CD&V).

Peter Bellens stelde : “Heel de provincie Antwerpen is gebiedsdekkend voor personen met een handicap. We focussen ons nu op het kanton Kontich. We gaan met de Antwerpse Rolkar vzw in bad. Die werkt van deur tot deur. We zullen de gesprekken met De Lijn terug opstarten. De lokale besturen spelen een heel belangrijke rol in dit dossier. De vzw Pegode heeft veel ervaring met vervoer voor personen met een beperking. Zij dienen als steunpunt in het kanton Kontich. Het project duurt drie jaar tot 2018, daarna komt er een evaluatie. Elke inwoner van de provincie heeft recht op een betaalbaar en kwalitatief hoogstaand vervoer, zowel zij die landelijk wonen als zij die stedelijk wonen.”

De Antwerpse Rolkar vzw

Werkt voor de gemeenten van het kanton Kontich. De liftbussen en de chauffeurs van de Pegode uit Edegem worden ingezet. Er is een centrale dispatching met een lokale verankering. Vorig jaar waren er 2.500 ritten in het kanton.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jo Libens van de Rolkar vzw

Binnenkort bestaat de Rolkar 30 jaar. Is de grootste vervoerder voor personen met een beperking in Vlaanderen. Er bestaan samenwerkingsverbanden met de Vlaamse Gemeenschap en de provincie Antwerpen.

Men beschikt over 9 busjes die goed zijn voor 21.000 ritten en in totaal 420.000 gereden km op jaarbasis. De kostprijs van de ritten ligt voor 5 jaar vast en is te vinden op de webstek. 70-80% van de ritten is korter dan 10 km.

De vzw Pegode voert gelijkaardige ritten uit. Samenwerking kan een efficiëntiewinst opleveren. (Centralisatie van de dispatching en de facturatie). Vanaf september zal men heel wat ritten doen in het kader van een onderzoeksproject voor het UZA.

Contactgegevens Antwerpse Rolkar vzw :

Prof. Van den Wildenberglaan,   2

2100    Deurne

Tel. 03/ 230.02.23. – fax 03/218.51.08.

 

Wie kan gebruik maken van de dienstverlening ?

Zit je in een rolstoel of heb je een andere mobiliteitsbeperking. Kun je moeilijk of onmogelijk gebruik maken van het openbaar vervoer ? Woon je in Boechout – Borsbeek – Edegem – Hove – Mortsel – Wommelgem – Wijnegem of Kontich ? Dan helpt de PlusBus je graag verder !

 

De PlusBus regio Kontich zoekt voor jou vervoer op maat !

Je kan dagelijks een rit reserveren.

Maandag tot en met vrijdag : 8.30u. – 12.00u. en 13.00u. – 16.30u.

Zaterdag 9.30u. – 12.00u.

Telefoon : 03 / 230.02.23. of boekingen@rolkar.be .

Het gemiddeld tarief tot en met 25 km bedraagt 0,533 euro/km voor een rolstoelgebruiker (+2 euro instapgeld) en 0,68 euro/km voor een niet-rolstoelgebruiker (+ 2 euro instapgeld). De juiste tarieven krijg je via de telefoon of per e-mail. Je kan maximaal 1 maand op voorhand reserveren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Foto’s (c) Gazet van Hove.