Het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds is één van de nieuwe eventpartners van de 1.000 km van Kom op tegen Kanker. Dankzij de vele initiatieven van het personeel kan ook een VNZ-wielerploeg meefietsen met de 1.000 km van Kom op tegen Kanker.

Het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds (VNZ) treedt in 2015 als eventpartner toe tot van de 1000 km van Kom op tegen Kanker. ‘Als ziekenfonds steunen we al jaren diverse kleinere sociale doelen in de gezondheidssector’, licht Jürgen Constandt, algemeen directeur van het VNZ toe. ‘Nu hebben we ook een groots project uitgekozen dat op onze financiële steun en medewerking mag en kan rekenen’.

vnz 

Als sociale organisatie heeft het VNZ uiteraard oog voor het noodzakelijk kankeronderzoek. Kanker neemt een steeds hogere positie in als doodsoorzaak in het westen. Tijd dus om een tandje bij te steken. Commercieel directeur Erik Stoffelen verduidelijkt : ‘Wij doen dat via de evenementsponsoring, maar ook via onze eigen VNZ-wielerploeg die we speciaal uitgedost hebben met een VNZ-fietsuitrusting mét ons nieuw logo. Dit kan maar dankzij de vele acties die ons personeel georganiseerd heeft: wafel- of soepverkoop, pizza- en pannenkoekenslag, een barbecue, quiz, fuif en nog zoveel meer. Al deze fijne initiatieven brachten 5.000 euro op, nodig om een VNZ-wielerploeg te lanceren. Samen met duizenden andere renners gaan we ons beste beentje voorzetten voor het goede doel.’

Jürgen Constandt VNZ
Jürgen Constandt

Kanker is helaas een zeer toegankelijke ziekte. Iedereen raakt van dichtbij ooit betrokken bij een of andere kanker in zijn of haar directe omgeving. We ondersteunen de vele wetenschappelijke onderzoeken om deze ziekte beter onder controle te krijgen. ‘Dankzij de enorme inspanningen die de vzw Kom op tegen Kanker de voorbije jaren deed, zijn heel wat kankervormen al beter geneesbaar, maar ons werk is zeker nog niet af. Er zijn bovendien nog vele onbekende en zeldzame kankers’, zo vertelde ons Frank Deboosere, boegbeeld van de campagne voor Kom op tegen Kanker, tijdens een interview voor het VNZ-tijdschrift ‘Objectief & Gezond’.

Uit interne cijfers van de studiedienst van het VNZ blijkt trouwens dat 1,65 % van onze leden tijdens het laatste afgesloten jaar 2013 te maken kreeg met kanker.

 

Leeftijdscategorie Totale ledental Aantal kankerdossiers Percentage kankerbehandelingen
0-19 jaar 25.737 22 0,09 %
20-39 jaar 25.935 84 0,32 %
40-65 jaar 34.291 636 1,9 %
65+ 14.116 911 6,5 %
Alle leeftijden 100.079 1.653 1,65 %

 

1.356.215 euro of 0,93 % van onze totale uitgaven in de gezondheidszorgen ging naar kanker. Het betreft reeksvervoer naar aanleiding van chemo- of radiotherapie, raadplegingen bij een oncoloog, multidisciplinair overleg over een oncologische patiënt, chemotherapeutische spoelingen, bestralingen (radiotherapie) en het verwijderen van een tumor.

logo_vnz

Kankerpatiënten krijgen uiteraard nog meer tussenkomsten van een ziekenfonds, maar deze prestaties kunnen technisch niet geselecteerd worden. Er zitten ook geen preventieve onderzoeken, puncties, scans, bloedonderzoeken of geneesmiddelen in.

 

meer info op : www.vnz.be .

VNZ Hospiplus