Pasen is het belangrijkste christelijke feest in het liturgische jaar, volgend op de Goede Week. Christenen – over heel de wereld – vieren deze dag vanuit hun geloof dat Jezus is opgestaan uit de dood, op de derde dag na zijn kruisiging.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In de Nederlanden is Pasen voor de meeste mensen een seculier feest geworden – een schoolvakantie van 2 weken loopt steeds rond Pasen – dat bestaat uit een aantal vrije dagen en uit tradities, zoals gemeenschappelijk uit eten gaan, het bezoeken van familie, het zoeken van Paaseieren door de kinderen en een beperkt aantal (meestal oudere) mensen bezoekt de kerk voor een viering.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gedenk “5 april 1943”

Vandaag is het precies dag op dag 72 jaar geleden dat in onze noordelijke buurgemeente Mortsel het grotendeels mislukte Amerikaanse luchtbombardement plaatsvond op de ERLA-fabrieken aan de Krijgsbaan. Hier werden tijdens de oorlog Duitse militaire vliegtuigen hersteld.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Welgeteld 936 mensen vonden die dag hun dood, waaronder een aantal Hovenaars. “5 april ’43” was het grootste bombardement dat ooit in België plaatsvond. De meeste slachtoffers liggen begraven op de gemeentelijke begraafplaats van Mortsel-Dorp.

De Hovese slachtoffers liggen begraven op de gemeentelijke begraafplaats aan de Leon Dumortierstraat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lees hierover meer in uw krant.

 

Foto’s : (C) Gazet van Hove .