De Hoover Institution kijkt naar de EU en ziet vooral mislukking.

Door Harry De Paepe – www.doorbraak.be .

The Hoover Institution is een van de grote en prestigieuze denktanks die de Verenigde Staten rijk is. De denktank leunt sterk aan bij de Republikeinse Partij en behoort in die partij veeleer tot het gematigde kamp. De Institution is verbonden aan Stanford University, waar ze haar thuisbasis heeft. 

 

De economische motor sputtert niet, hij ligt stil

Bruce Thornton, classicus, onderzoeker en publicist, presenteerde begin maart 2015 een tekst onder de veelzeggende titel ‘The EU experiment has failed’.

De recessie van 2008 legde de zwakheid van de economische structuur van de Europese Unie bloot en vooral dan die van haar muntunie. De cijfers die Thornton geeft, laten aan duidelijkheid niet te wensen over : de economische groei in 2013 was 1% tegen de ook al zwakke 2,2% van de Verenigde Staten. In december 2014 was er een gemiddelde van 1,.4% werkloosheid in de Unie, in de VS 5,6%. Nog nooit was er zo’n lage werkzaamheidsgraad in de VS, zo’n 62,7%. Voor de EU is dat 57,5 %.

De gemiddelde overheidsuitgaven stegen binnen de EU tussen 2007 en 2013 van 45,5% naar 49%, ondanks de aangekondigde austerity-maatregelen van verschillende overheden. Het meest geplaagde land, Griekenland, slaagde erin om zijn uitgaven nog te laten aanzwellen van 46,8% in 2007 tot 59% in 2013. De Amerikaan citeert daarbij een artikel uit het Duitse weekblad Die Zeit : ‘Europa begint op een groot Griekenland te lijken’, en waarschuwt daarbij dat het de keuze heeft : ‘zich aanpassen of vervallen’.

migranten rugzijde

Oud en ontheemd

De snel vergrijzende bevolking en de grote groep migranten met een islamitische achtergrond vormen volgens Bruce Thornton een gevaarlijke cocktail. De moeilijke verenigbaarheid van de islam en zijn sociale mores is voor Europa problematisch. Het is volgens de classicus ook wraakroepend dat de Europese naties zo weinig inspanning leverden om de integratie van deze migranten in de cultuur van hun nieuwe thuisbases te bevorderen. Het gevolg is dan ook zichtbaar in onder meer de Parijse banlieues of de schotelantennes van Amsterdam. Een grote groep van de nieuwkomers leven geïsoleerd van de arbeidsmarkt en zien in hun midden ideeën wortel schieten die botsen met de democratische normen van de Europese naties.

Een groeiende groep autochtone Europeanen verzet zich tegen deze tendensen. Dit zien we onder meer verwoord in Frankrijk met Eric Zemmours Le suicide Français of UKIP in het Verenigd Koninkrijk en Pegida in Duitsland. Allen pleiten ze voor een herstel van de nationale identiteit en de westerse waarden en allen zijn ze opvallend anti-EU. Bruce Thornton waarschuwt dat, indien deze groepen politiek sterker worden en inspraak krijgen in het beleid, een toename van politiek conflict en zelfs burgerlijk geweld onvermijdelijk wordt.

Pegida

Welke toekomst ?

Wat bindt de EU eigenlijk ? Wat zijn zijn collectieve waarden die het fundament kunnen vormen van een brede Europese gemeenschap ? Waarin geloven alle Europeanen ?

In een niet zo ver verleden was dat zeker en vast het christendom, maar dat christendom is in vrije val in de EU. De politieke religies als het fascisme, het nationaalsocialisme en het communisme lieten vooral hopen lijken na en bezorgden het nationalisme een slechte naam. En toch kan men niet anders dan vaststellen dat alle volkeren het product zijn van een bepaalde cultuur, taal, normen, tradities en geschiedenis. Deze verschillen doken terug op, ondanks de EU, tijdens de economische crisis van de voorbije jaren. Bruce Thornton : ‘Het gevoel deel uit te maken van een gemeenschap gekenmerkt door een gedeelde identiteit kan niet gecreëerd worden door één enkele munt’.

vlaggen europeese landen

Met een zieltogend christendom en een nationalisme dat gestigmatiseerd wordt als neofascistisch is het ook geen verrassing voor de auteur dat de EU er niet in geslaagd is een unificerende factor, uitgezonderd materieel welzijn, aan de bevolking aan te bieden. Hij ziet de EU als een waarschuwing voor de VS : ‘Europa heeft schijnbaar de idealen en overtuigingen verloren die haar de behoedster maakten van vrijheid, democratie en mensenrechten. Amerika nam die rol over, maar indien we de Europese weg opgaan, als ook wij niet langer weten waarin we geloven, wie zal onze plaats dan innemen ?’

 

Foto : © Reporters.