Tijdens het komende weekeinde van 17, 18 en 19 april gaat er in Mortsel-Dorp een speciale herdenking door rond de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Onder de titel ‘Op vlucht voor de groote oorlog’ gaat er zowel een tentoonstelling als een concert door in de plaatselijke Sint-Benedictuskerk.

De nadruk van het hele gebeuren ligt op de vele inwoners die toen tussen Mechelen en Antwerpen halsoverkop de vlucht namen richting Antwerpen en zo verder naar Nederland. In Hove is de bekendste inwoner hiervan Paul van Ostaijen.

In geen tijd groeide de kleine tentoonstelling uit tot een stevige expo door de vele contacten met de heemkundige kringen van de betrokken gemeenten. Er ligt van alle materiaal dat de oorlog tastbaar maakt : uniformen, kledij, gasmaskers, wapens, draagberries, een kruisweg uit die tijd, uniek fotomateriaal.

De vooropening gaat door op vrijdagavond in het gezelschap van Mortsels burgemeester Erik Broeckx, Provinciaal eerste gedeputeerde Luk Lemmens en Antwerps bisschop Johan Bonny. Tijdens het weekeinde kan iedereen dan de tentoonstelling ‘Op de vlucht voor de groote oorlog’ bezoeken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Concert

Zaterdagavond 18 april volgt een concert dat verzorgd wordt door koperkwintet Gabrieli, sopraan Annelies Meskens en organist Erwin Van Bogaert. Ze spelen o.a. werk van Bach en Haendel en van Samuel Barber tot Wilfrid Westerlinck. De muzikanten vertellen verhalen doorspekt van oorlog, tranen en verdriet.

Maandag 20 april staat de expo in de kerk – die volledig gratis te bezoeken is – exclusief ter beschikking van de plaatselijke scholen. Jongeren hebben soms de neiging om oorlog als iets abstracts, een ‘ver van hun bed-show’ te vinden. Dat we nu reeds 70 jaar vrede in West-Europa kennen ervaren ze als vanzelfsprekend. Historisch gezien is zo’n lange conflictvrije periode eerder uitzonderlijk. Want vrede is zeker niet vanzelfsprekend. Vrede is nooit verworven, maar blijft altijd erg broos. Hiervoor verwijzen we niet alleen naar de dagelijkse oorlogsbeelden uit het Midden-Oosten en Afrika die dagelijks ons TV-scherm vullen, maar ook naar gebieden die veel dichter bij ons liggen. Vandaag de oorlog in Oekraïne en in de jaren ’90 van vorige eeuw de oorlogen in wijlen Joegouslavije en tot voor enkele jaren de burgeroorlogen in Baskenland (Spanje/Frankrijk) en Noord-Ierland (Groot-Brittannië). Voor vrede moet met permanent ijveren.

Verdere info op tel. 03 / 449.06.13.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto’s : (C) Gazet van Hove .