Neerdorpen Klassiek! is een cyclus klassieke concerten, die van oktober tot eind april wordt georganiseerd op verschillende locaties. Op donderdag 23 april is Hove aan de beurt. Om 20.15 uur in de Sint-Laurentiuskerk brengen violiste Yuki Hori en pianist Hans Ryckelynck het programma ‘Een avond met Sergei Prokofiev’.

Yuki

Yuki Hori

Yuki Hori werd geboren in Japan. Na haar basisopleiding aan de Toho-muziekschool van Tokyo volgde ze onderricht bij Jerrold Rubenstein aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen, waar ze met grote onderscheiding het hoger diploma voor viool behaalde. In 1991 behaalde ze de eerste interpretatieprijs op de ‘Lipizer International Competition’ in Italië en werd laureate van de wedstrijd ‘Jonge virtuozen’ van de Lions Club te Antwerpen. Ze werd geselecteerd onder de jonge artiesten van ‘Live Music Now’, gesticht door Yehudi Menuhin. In 1995 behaalde ze haar diploma voor viool met virtuositeit een grote onderscheiding aan de muziekkapel Koningin Elisabeth. Nadien vervolmaakte ze zich in de Staatliche Hochschule Für Musik te Freiburg (Duitsland), waar Nicolas Chumachenko haar leraar was. In 1997 werd ze er laureate van de Mendelssohn wedstrijd. Ze speelde bij I Fiaminghi onder leiding van R. Werthen (Gent). Yuki Hori trad als soliste op in Europa, Hongkong en Japan. In 2005 bracht ze samen met pianist Hans Ryckelynck de integrale vioolsonates van Brahms uit (Phaedra Classics), een album dat zeer goed onthaald werd door de critici. In 2008 brachten ze samen een tweede CD uit met onder andere een selectie virtuoze werken voor viool en piano.

neerdorpen klassiek

Hans Ryckelynck

Hans Ryckelynck studeerde piano bij Johan Duijck aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Gent en aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth te Argenteuil, waar hij summa cum laude afstudeerde. Aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel studeerde hij harmonie, contrapunt en fuga bij R. D’Haene en behaalde er naast de Meestergraad muziekschriftuur de prijzen Gevaert en Lunssens. Van 1995 tot 1999 vervolmaakte hij zich in Parijs bij de vermaarde pianist Abdel Rahman El Bacha. Hans Ryckelynck is laureaat van de prijzen Cantabile, Axion Classics en Tenuto, van de Belgische Stichting Roeping en verwierf de prijs van de Belgische Artistieke Promotie van Sabam. Als solist en chambrist is hij geregeld in België te horen; hij trad onder meer op met het Danel Kwartet, het Vlaams Radio Koor, het Vlaams Radio Orkest en het Nationaal Orkest van België. Naast de concerten in eigen land gaf Hans Ryckelynck ook concerten in Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Denemarken, China en Japan. Zijn discografie omvat een vijftiental cd-opnames, waaronder heel wat pianomuziek van Joseph Jongen, de integrale vioolsonates van Brahms met de violiste Yuki Hori en cellosonates van Celis en Vierne met de cellist Jan Sciffer. In 2011 verscheen een derde solo-cd met pianomuziek van Joseph Jongen en César Franck. Deze opname werd internationaal heel lovend onthaald. In de nabije toekomst verschijnen nieuwe cd-opnames in samenwerking met het Spiegel Strijkkwartet (kamermuziek Georges Lonque), het blaaskwintet 5 Beaufort (kamermuziek Joseph Jongen) en het pianotrio I Giocatori (trio’s van Victor Vreuls, François Rasse en Joseph Ryelandt). Hans Ryckelynck is docent piano aan het Conservatoire Royal de Mons en assistent piano aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel. Ook is hij veelgevraagd docent en jurylid voor de stages Jong Talent (Jeugd en Muziek), Muzikamp, Vlamo en de wedstrijden Cantabile en Axion Classics.

 neerdorpen klassiek

Programma

Mars uit ‘Liefde voor de drie sinaasappelen’, Sonate voor viool en piano nr. 1 in f opus 80, Vijf melodieën voor viool en piano opus 35bis, Sonate voor viool; en piano nr. 2 opus 94a, ‘Montagues and Capulets’ uit ‘Romeo and Juliet’, transcriptie voor viool en piano.

www.orfeo.be

Meer info 

tel. 03 / 460 33 12, e-mail : cultuur@hove.be

tel. 03 / 449 16 87, e-mail : info@orfeo.be

Orfeo zuidrand