Historische wandeling in Antwerpen 

Op 24 januari jl. werd onder grote belangstelling in de O.L.V-kathedraal een nieuwe grafsteen onthuld voor Charlotte van Bourbon waarvan het origineel na de val van Antwerpen in 1585 werd vernield. Het was één van de meest betekenisvolle initiatieven van ANV-Vlaanderen van de laatste jaren, door Burgemeester Bart De Wever terecht een godsgeschenk genoemd.

ANV logo

We nodigen alle leden van het ANV en alle belangstellenden uit op een wandeling in de Scheldestad in de voetsporen van Willem van Oranje, met wie Charlotte 5 jaar in Antwerpen verbleef en  vier kinderen kreeg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De wandeling vindt plaats op zaterdag 9 mei en vertrekt om 10u30 aan de O.L.V.-Kathedraal (hoofdportaal) o.l.v. stadsgids mevrouw Anne Claesen en eventueel andere gidsen, naargelang het aantal deelnemers. Na het bezoek aan de kathedraal met glasraam van Engelbert van Nassau en grafsteen van Charlotte van Bourbon, wandelen we naar de Grote Markt (stadhuis) en naar de Groenplaats (standbeeld van Rubens en ambtswoning van Marnix van Sint Aldegonde). Eventueel betrekken we ook het Museum Plantijn Moretus bij onze tocht. Te voet of per tram richting Zuid eindigen we met de beeldengroep van Willem van Oranje en Marnix achter het Museum voor Schone Kunsten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rond 12u30. besluiten we de wandeling in taverne “l’ Entrepôt du Congo”, Vlaamse kaai 42, hoek de Burburestraat, waar men naar believen een broodje, pasta, slaatje of vleesschotel kan nuttigen (3 à 16 €, af te rekenen ter plaatse en per tafel).

In het bovenzaaltje van het Entrepôt wil het bestuur met de ANV-leden om 14u30 een babbel houden over het reilen en zeilen van het ANV. Deze gedachtewisseling kan dienen als voorbereiding tot de Algemene Vergadering, die op 6 juni e.k. in Rotterdam plaatsvindt. ANV-Vlaanderen zal de aanwezigen een drankje aanbieden.

Gelieve u vanaf heden, in ieder geval uiterlijk op 30 april, aan te melden bij anv.oranjewandeling@skynet.be  (of telefoon  03 / 455 45 56) en aan te duiden met de letters W,L,B wanneer U deelneemt aan de wandeling (W),aan de lunch (L) en aan de babbel (B). Wanneer u met ons wilt lunchen, zenden we u  vooraf een menu-overzicht, zodat u ons per e-bericht uw keuze kan meedelen. Dit verkort uiteraard de wachttijd in het restaurant.

 

Het bestuur rekent op een talrijke opkomst.

Met vriendelijke groeten,

 

Annemie Stoop    Gyp van Houtte   Piet Jongbloet    Benny Marissens    Guido Naets

nederlandse-taal-verbindt