ANTWERPEN
“1 mei” is het feest van de socialistische arbeidersbeweging. Partij en beweging (vakbond, ziekenfonds, harmonies, allerlei socialistische verenigingen) houden dan hun traditionele toespraken over het afgelopen politieke jaar met nadien een optocht door de betreffende stad. Alle socialisten vanuit de provincie komen op 1 mei naar Antwerpen voor hun jaarlijkse hoogdag.
Dit jaar stond de dag in het teken van de strijd tegen de centrum-rechtse regering Michel 1 (volgens de socialisten ‘de regering De Wever 1’). Alles begon om 10.00u. op de trappen van het nieuwe justitiepaleis met een toespraak van Caroline Copers, topvrouw van het Vlaamse ABVV (Algemeen Belgisch Vak Verbond), de socialistische vakbond.
Nadien was het verzamelen geblazen op de Leopold de Waelplaats voor de opbouw van de socialistische 1-mei-stoet. De eindbestemming was de Grote Markt, via de Volksstraat, Nationalestraat, Lange- en Korte Vlierstraat, Kloosterstraat, Oever, Sint-Jansvliet, Ernest Van Dijckkaai, Suikerrui. Op de Grote Markt vond een volksfeest plaats met optredens en gezellig samenzijn.
Eerst stapten de SP-a partijkopstukken op (Katleen Van Brempt, Caroline Gennez, Maya Detiège, Monica De Coninck, Inga Verhaert) – allemaal vrouwen – gevolgd door enkele mindere ‘goden’ en ‘godinnen’. Nadien volgden vakbondsdelegaties van de verschillende centrales, de socialistische ziekenkas De Voorzorg, gepensioneerdenbonden, de Rode Valken, anti-fascisten, holibi’s, enz … We telden een 3.000-tal deelnemers in de stoet. Op sommige plaatsen stonden er weinig toeschouwers (Nationalestraat, Ernest Van Dijckkaai) en op sommige plaatsen veel, vnl. in de buurt van cafés ! (Is er een relatie tussen socialisten en cafés ?). Er waren ook veel toeristen in de oude binnenstad op wandel. Voor sommigen (Amerikanen, Aziaten) was dit een echte openbaring. Zoiets hadden ze nog nooit gezien. De fototoestellen, camera’s en GSM’s deden hun werk.
Communisten erg actief
Op het einde van de stoet stapte een aanzienlijke en kleurrijke delegatie van de radicaal-linkse Partij van de Arbeid (PVDA) op met kopstukken Peter Mertens en Chris Merckx. Zij zongen geregeld revolutionaire strijdliederen en de Internationale. Ze legden veel de nadruk op de ‘Griekse toestanden’. Na hen volgden nog enkele klein-linkse groepen zoals LSP (Linkse Socialistische Partij), Turkse communisten, Koerden, Tamils uit Sri Lanka, Internationale Socialisten) …
Een straatveegmachine beëindigde de stoet.
Het feest kon beginnen op de Grote Markt.
De Internationale is hét strijdlied van de socialistische en communistische arbeidersbeweging, gecomponeerd door Pierre De Geyter (Gent, 1848 – Saint-Denis (F), 1932), dat door de Tweede Internationale in 1892 als officieel strijdlied van de socialistische beweging werd geproclameerd. Tot 1944 was het ook het volkslied van de Sovjet-Unie.
Nederlandse versie
Ontwaakt, verworpenen der aarde !
Ontwaakt, verdoemde in hongers sfeer !
Reedlijk willen stroomt over de aarde
En die stroom rijst al meer en meer.
Sterft, gij oude vormen en gedachten !
Slaaf geboornen, ontwaakt, ontwaakt !
De wereld steunt op nieuwe krachten,
Begeerte heeft ons aangeraakt !
refrein:
Makkers, ten laatste male,
Tot den strijd ons geschaard,
en D’ Internationale
Zal morgen heersen op aard.
De staat verdrukt, de wet is logen,
De rijkaard leeft zelfzuchtig voort;
Tot ‘t merg wordt d’ arme uitgezogen
En zijn recht is een ijdel woord
Wij zijn ‘t moe naar ander wil te leven;
Broeders hoort hoe gelijkheid spreekt :
Geen recht, waar plicht is opgeheven,
Geen plicht, leert zij, waar recht ontbreekt.
refrein:
Makkers, ten laatste male,
Tot den strijd ons geschaard,
en D’ Internationale
Zal morgen heersen op aard.
De heerschers door duivelse listen
Bedwelmen ons met bloedigen damp.
Broeders, strijdt niet meer voor andrer twisten,
Breekt de rijen! Hier is uw kamp !
Gij die ons tot helden wilt maken,
O, barbaren, denkt wat ge doet;
Wij hebben waap’nen hen te raken,
Die dorstig schijnen naar ons bloed.
refrein:
Makkers, ten laatste male,
Tot den strijd ons geschaard,
en D’ Internationale
Zal morgen heersen op aard.
Foto’s : (C) Reporters.