HOVE

Op Erfgoeddag – zondag 26 april jl. – organiseerde de heropgestarte Paul van Ostaijenkring een culturele wandeling door Hove. Er daagden een 45-tal aanwezigen op, o.a. burgemeester Koen Volckaerts en toeristen uit Mechelen en Antwerpen.

 

“Zijn moeder had hem gezegd : “Vanavond wonen we buiten. Van school kom je daarheen”. Hij had nog nooit in een ander huis, dan dat waar hij geboren was, gewoond. Omdat hij vandaag in een ander huis wonen zou, was er een groot gevoel van frisheid in hem. Dat nieuwe huis zou buiten de stad zijn. Twintig minuten trein.”

Hove, zoals Paul van Ostaijen het zag.

De aanwezigen wandelden de afstand vanaf het station tot aan het nieuwe huis van Paul van Ostaijen. Gids Sandra Maes kruidde de wandeling met stukjes uit het boek “Het landhuis in het dorp”. Hierin verslaat Paul van Ostaijen zijn Hovese ervaringen. Men maakte hiervoor een routekaart met een aantal foto’s van toen.

De wandeling begon aan het oude treinstation uit 1898, met de meer gesloten dan open bareel. Om af te zakken naar de Kapelstraat, met het smeedijzeren hek rond de tuin van de oude kloosterwoning. Van het kruispunt van de Kapelstraat met de Wouwstraat, de Doornboomstraat en de Dreef blijft niet veel over. Een soort kaalslag heeft veel in het oude centrum weggevaagd (rooilijn Sint-Laureysplein). De Wouwstraat (vandaag de Mortselsesteenweg) huisvestte het oude gemeentehuis (afgebroken) en de oude pastorie met op de achtergrond de kerk.

De Doornboomstraat (nu Sint-Laureysplein) en begin Boechoutsesteenweg, had op de hoek met de Geelhandlaan café ‘De Markgraaf’ (nu afgebroken, vandaag monument der gesneuvelden).

De hoek van de Doornboomstraat met links de muur van de oude gemeentschool, nu Da Capo (en binnenkort Hove Centraal) en rechts de Vaartstraat, nu de Lintsesteenweg, leidde de wandelaars naar villa ‘Jeanne’ (Lintsesteenweg 95), het Landhuis in het Dorp. Hier stond men stil bij een stuk uit “Bezette Stad”, waarin Paul van Ostaijen terugblikt op zijn oorlogsherinneringen van oktober 1914. De bewoners trakteerden de bezoekers met een glaasje schuimwijn …

Via de vroegere Holle weg – vandaag Leon Dumortierstraat – en langsheen de nieuwe begraafplaats, kwamen de wandelaars in de Paul van Ostaijenlaan en zo in het gemeentehuis, kasteel Weyninckhoven, met o.a. enkele schilderijen van J.B. Huysmans. In de raadszaal werd ook de nodige uitleg gegeven.

Men keerde terug via de Dreef (Geelhandlaan zonder bomen) , het monument der gesneuvelden met een nieuw kunstwerk en de Kapelstraat. In O.C. “De Markgraaf” wachtte de wandelaars pannenkoeken bij een gezellig samenzijn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto’s : (C) Reporters.