Vrijdagavond 8 mei jl. zat O.C. “De Markgraaf” goed vol met geïnteresseerden voor de voorstelling van het boek “Memorandum van de oorlog 1914-1918 Pater Alfons Van Linden Aalmoezenier Hovenaar”.

Dit authentieke dagboek van een rasechte Hovenaar past volledig in het kader van het oorlogsgebeuren. Het werd geschreven vanuit een heel eigen specifieke invalshoek. Niet de afwikkeling van het krijgsgebeuren als dusdanig, maar het persoonlijke beleven van een aalmoezenier die met ‘zijn’ mannen de hele aftocht meemaakte tot in de Ijzervlakte en daar de verdere afwikkeling aan de basis van de oorlog meemaakte : in de loopgraven.

De avond werd geopend door Machteld Hofmans, voorzitter van dorpskrant De HOVEnaar en tevens OCMW-raadslid voor de partij Ph7, met een korte verwelkoming aan alle aanwezigen (burgemeester, schepen en enkele raadsleden). Het valt op dat de groen-linkse formatie Hove Beweegt steeds ‘hun kat sturen’ !

Daarna was het aan Frans Sermeus, voorzitter van de Hovese Heemkundige Kring “De Markgraaf”. Hij gaf een overzicht van het tot stand komen van het boek zo’n drie jaar geleden : bezoek aan het KADOC-archief in Leuven, massa’s documenten vinden, inscannen, vertalen uit het frans, hulp uit Diksmuide enz … Er werden reeds 100 boeken verkocht in voorverkoop. Verdere exemplaren kan men bekomen bij Drukkerij Ouderits of in boekhandel ‘Punt Komma’, beiden over elkaar gelegen in de Kapelstraat.

Pater Alfons Van Linden was de zoon van toenmalig burgemeester Louis Van Linden (zie straatnaam) en woonde op de Fruithoeve. Hij was aalmoezenier bij de zware artillerie en kwam steeds op voor zijn soldaten (Vlamingen en Walen). Na de oorlog werd hij een grote predikant in de Orde van de Redemptoristen. Een delegatie van deze Orde uit Leuven mocht het eerste boek in ontvangst nemen.

Nadien was er nog een receptie en ging de tentoonstelling “Hove en WO II – 70 en 75 jaar later” open. Op 8 mei 2015 was het net 70 jaar gelden dat WO II in Europa ophield met de onvoorwaardelijke overgave van nazi-Duitsland, op zondag 10 mei jl. was het dag op dag 75 jaar geleden dat de Tweede wereldoorlog begon met de Duitse inval in Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk.

 

Heemkundige Kring De Markgraaf Hove, de HOVEnaar, “Memorandum van de oorlog 1914-1918 Pater Alfons Van Linden Aalmoezenier Hovenaar”, Drukkerij Ouderits, Hove, 2015, 167 blz., ISBN 9789081005708.

 

Foto’s : © Gazet van Hove.