BOECHOUT

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Op zondag 24 mei jl. ging in de feestzalen “Hof van Reyen” aan de Oude Baan in Boechout het tuinfeest door ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van weekblad ’t Pallieterke.

Vanaf 15.00u. verzamelden zo’n 300-tal genodigden voor het feest in de zonovergoten tuin. De Catalaanse Cava werd met flessen leeggeschonken … dit zal extra inspiratie geven aan de vele aanwezige redacteurs. De veelvuldige toastjes, ijsjes en pintjes mochten er ook zijn. Er was doorlopend animatie met een streepje muziek. De hoofdact was een optreden van een Schotse doedelzakband, als verwijzing naar de Schotse (en Vlaamse) onafhankelijkheidsstrijd !

Een Schot met vlag en doedelzak op de manifestatie voor de zelfbeschikking van Europese volkeren, 30 maart 2014 in Brussel.
Een Schot met vlag en doedelzak op de manifestatie voor de zelfbeschikking van Europese volkeren, 30 maart 2014 in Brussel.

De aanwezigen zagen er oude bekenden terug en er werd voldoende aan netwerking gedaan.

 

Een groot deel van vooraanstaanden uit de Vlaamse beweging was aanwezig; zowel partijpolitieke boegbeelden als uit de niet-partijpolitieke beweging. Bij deze laatste zagen we mensen van de Vlaamse Volksbeweging (V.V.B.), het Taal Aktie Komitee (T.A.K.), de Vlaamse Actieve Senioren (Vl@s), Meervoud, het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds, Davidsfonds, het Forum van Vlaamse Vrouwen (F.V.V.), enz ….

Er waren ook enkele afgevaardigden uit de culturele sector, zoals De Strangers, die er openlijk voor uitkomen dat ze Vlaamsgezind zijn. Andere cultuurdragers doen dit op een eerder rustige manier. We gaan hier geen verdere namen van aanwezigen noemen, want de groen-linkse Stasi leest mee !

Veel politici

Bij de politici was het hoofdaandeel van de aanwezigen van de Vlaams-nationale partijen : voor de N-VA de federale volksvertegenwoordigers Joleen Van Camp (Lichtaart), Rob Van den Velde (Berchem), senator Karl Van Louwe (Brussel), de Vlaamse volksvertegenwoordigers Mark Hendrickx (Mechelen), Karim Van Overmeire (Aalst), Ludo Van Campenhout (Merksem); voor het Vlaams Belang : partijvoorzitter en Vlaams volksvertegenwoordiger Tom Van Grieken (Mortsel), federaal volksvertegenwoordiger Filip Dewinter (Ekeren), Europees volksvertegenwoordiger Gerolf Annemans (Antwerpen) en nog een hele groep gewezen volksvertegenwoordigers zoals Bruno Valckeniers, Frederic Eerens, Francis Van den Eynde, Guy Van Gorp, Hagen Goyvaerts, Bart Laeremans, Jurgen Ceder, Rob Verreycken, Wim Van Dijck, Annick Ponthier. Voor de CD&V was er enkel volksvertegenwoordiger en burgemeester van Kastelee Ward Kennis aanwezig. Buiten de nationale mandatarissen waren er nog verschillende lokale mandatarissen van de N-VA en het VB. Van andere politieke partijen (VLD, Spa, Groen, Pvda …) waren er geen vertegenwoordigers. (Volksvertegenwoordiger Filip Dewinter (VB) krijgt nog steeds extra bescherming na dreigingen met een moordaanslag op zijn persoon vanuit moslimhoek, er waren dus ook drie agenten van de Staatsveiligheid aanwezig om hem te beschermen. Aangezien de aanwezigen allemaal mensen uit de Vlaamse beweging waren, was de dreiging ter plaatse niet heel groot, maar men kan niet voorzichtig genoeg zijn.)

Getuigenissen

Na een tijdje waren er aan aantal korte getuigenissen van Jürgen Constandt, algemeen directeur van het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds, An De Moor, voorzitter Vlaanderen Feest! en Beweging Vlaanderen-Europa en Guido Moons, erevoorzitter van de Vlaamse Volksbeweging. Allen prezen ze de doorzetting van weekblad ’t Pallieterke in moeilijke omstandigheden vroeger en nu. Mevrouw De Moor had wel wat onderhuidse kritiek door te verwijzen naar het feit dat er waarschijnlijk niet veel vrouwelijke redacteurs zijn bij het blad en dat men vrouwen liever aan de haard ziet. (Wekelijks schrijft er een zekere Anja en een zekere Angelique in ’t Pallieterke, maar velen twijfelen eraan of achter deze vrouwennamen ook echt vrouwen zitten….)

Om 18.00u. was het dan verzamelen geblazen voor het viergangendiner waaraan een honderdtal aanwezigen deelnamen. Hier waren er nog enkele korte toespraken door huidig hoofdredacteur Karl Van Camp, de auteur Mark Vanvaeck en een personeelslid van ’t Pallieterke.

Tegen 22.00u. was het feest afgelopen en gingen de aanwezigen naar huis … of naar andere oorden …

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto’s : © Gazet van Hove.