Enkele vuistregels om tijdens de zomer brandwonden bij kinderen te voorkomen.

kinderenvlagleeuw

Zonnebrand

Baby’s en kinderen hebben een zeer kwetsbare en gevoelige huid. Die vraagt een specifieke en efficiënte bescherming. Hoe hoger de beschermingsfactor, hoe beter de bescherming. Kies steeds een factor die het best bij het huidtype past. Smeer kinderen best dertig minuten vóór het zonnen in. Breng het zonneproduct regelmatig

opnieuw aan (om de vier uur). Droog de huid na het zwemmen goed af en smeer opnieuw in (minimum om de twee uur). Breng een aftersun-product aan na het

zonnen. Laat kinderen slechts met korte periodes in de zon spelen. Zoek op de heetste uren van de dag, tussen 11.00 en 16.00 uur, de schaduw op. De hoge UV-straling kan bijkomende schade aanrichten aan de huid.

Brandweer

Barbecue

Kinderen komen nooit in de nabijheid van de barbecue, ook niet na het barbecueën. Maak vooraf duidelijke afspraken tot waar ze mogen komen. Zorg er vooraf voor

dat al het speelgoed uit de omgeving van de barbecue wordt verwijderd. Kleine kinderen staan met hoofd en gezicht op ooghoogte met de barbecue en zijn dus uitermate kwetsbaar voor uitslaande vlammen en wegvliegend houtskool.

illegale vuurtjes

Rubber tapijt in de zon

Rubber kan erg warm worden in de zon; controleer de warmte van rubbertegels in de tuin vooraleer er een baby op te laten rondkruipen.

 

Babystoel met metalen handvat

Indien de zon gedurende lange tijd op de metalen onderdelen van een babystoel heeft geschenen, kan die bij baby’s en jonge kinderen bij aanraking brandwonden

 

Kinderen op blote voeten

Verschillende soorten ondergrond (steen, beton, asfalt, zand) kunnen aardig warm worden in de volle zon; laat kinderen en baby’s steeds schoeisel dragen wanneer ze buiten spelen.

spelende kinderen

Wagen

Laat een baby of kind nooit alleen in een wagen onder de zon !

 

Preventieshop

Een blusdeken is zeer eenvoudig te gebruiken om een beginnende kleine brand te blussen, bijvoorbeeld een brandende friteuse. De rookmelder is je bewaarengel bij brand.

Je kan de brandwondenpatiënten steunen door je financiële bijdrage over te schrijven op banrekeningnummer BE36 7340 1234 5681 (KREDBEBB). Bedragen van 40 EUR of meer zijn fiscaal aftrekbaar.

 

www.brandwonden.be & shop.brandwonden.be .

www.hove.be

 

Foto’s : © Reporters.