Chinese delegatie bezoekt Antwerpse haven

Op maandag 8 juni ontving de provincie Antwerpen een delegatie uit haar zusterprovincie Shaanxi ter gelegenheid van onze 30-jarige samenwerking. Tijdens het bezoek werden de economische relaties die de provincie Antwerpen heeft uitgebouwd met de Chinese provincie Shaanxi verder aangescherpt. De delegatie bezocht onder andere de Vlaamse Instelling Voor Technologisch Onderzoek (VITO) in Mol, waarmee een vernieuwd samenwerkingsakkoord werd ondertekend. Ook Janssen Pharmaceutica, Umicore (Hoboken) en Thomas More (Turnhout) kregen de delegatie over de vloer.

Provincie Antwerpen heeft al sinds 30 jaar een vriendschapsakkoord met Shaanxi. Het is niet alleen haar oudste vriendschapsrelatie met een buitenlandse partnerprovincie, maar ook de eerste tussen een Belgische en een Chinese provincie.

logo provincie Antwerpen

De samenwerking met Shaanxi dateert al van 1985, met in de loop der jaren projecten gaande van onderwijs en economische fora tot ontwikkelingssamenwerking en culturele tentoonstellingen.Het belang van China voor onze economie – waaronder de Antwerpse haven – kan niet overschat worden. De laatste jaren ligt de focus dan ook meer op landbouw, cleantech en economie. Daarnaast verlenen we ook elk jaar 6 semesterbeurzen aan studenten van de Universiteit Antwerpen voor de studie van Chinees in Xi’an.”, verduidelijkt Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor economie en internationale samenwerking.

Haven Antwerpen

Naar aanleiding van deze bijzondere verjaardag organiseerde de provincie Antwerpen enkele bezoeken aan toonaangevende bedrijven.  “Zo laten we onze Chinese partners van zeer nabij kennismaken met de vele troeven, opportuniteiten en attractiviteit van de Antwerpse regio. Dit bezoek is een uitgelezen kans om onze indrukwekkende verscheidenheid en de vele en veelal zeer innovatieve bedrijven en kmo’s te tonen, en uiteraard ook de gedreven, creatieve en flexibele mensen. Met onze zusterprovincie Shaanxi delen we dan ook grootse ambities op economisch, ecologisch, cultureel en sociaal vlak”, motiveert Cathy Berx, gouverneur van de provincie Antwerpen.

 

Janssen Pharmaceutica

De samenwerking tussen de provincie Antwerpen en Shaanxi kwam er destijds op voorstel van Paul Janssen. De Vlaamse bedrijfsleider was de eerste die verder keek dan de kuststreken van China en een joint venture afsloot in het westen van het land. Inmiddels is Xi’an Janssen de grootste farmaceutische joint venture in het land. Tom Heyman, CEO van Janssen Pharmacuetica: “We voelen ons heel vereerd met dit bezoek. De relaties tussen Janssen Pharmaceutica en China gaan ver terug en zijn nog steeds uitstekend. Als je als bedrijf internationaal wil meespelen, dan moet je aanwezig zijn in China. We bouwen er op dit moment een nieuwe hypermoderne fabriek voor de Aziatische markt.”

kaart China 

VITO

Ook VITO in Mol heeft nauwe samenwerkingsverbanden in de Chinese provincie dankzij SPIERCE (Schaanxi Provincial Institute of Energy Resources and Chemical Engineering), het lokale wetenschappelijk instituut voor energie en chemie. De komst van de delegatie werd aangegrepen om de banden opnieuw te versterken met een bezoek aan VITO en een vernieuwd samenwerkingsakkoord te onderteken. “In het vernieuwde ‘Memorandum of Understanding’  staan informatie-uitwisseling over hergebruik van industriële afvalstromen en het broeikasgas CO2, alsook onderzoek naar energiebesparende bouwmaterialen centraal”, zegt Dirk Fransaer, gedelegeerd bestuurder VITO. “De beoogde samenwerking speelt daarmee in op belangrijke maatschappelijke en economische uitdagingen in beide regio’s.”

Chinezen prov. Antwerpen

Copyright : Provincie Antwerpen

Umicore

De delegatie bezocht maandag de site van Umicore in Hoboken. Dit is Umicore’s grootste raffinage- en recyclageplant voor het verwerken van edele en andere metalen. Uit bijproducten van de industrie en eindelevensproducten zoals elektronisch schroot en katalysatoren worden 17 verschillende metalen herwonnen. Na een korte introductie kon de delegatie enkele stappen uit het recyclageproces op de site gaan bekijken.

Stad Turnhout – Thomas More

Stad Turnhout heeft sinds 2001 een vriendschapsband met de Chinese Stad Hanzhong in de provincie Shaanxi. In de voorbije jaren van samenwerking hebben reeds verschillende activiteiten plaatsgevonden: milieustage, tentoonstellingen, uitwisselingsproject tussen tekenacademies, welzijnsstage, werkbezoeken in het kader van de stedenband, uitwisseling tussen fotografen, enzovoort. Momenteel leggen Hanzhong en Turnhout voornamelijk de focus op welzijn, meer specifiek ouderenzorg.  Tijdens een welzijnsstage werden verschillende voorbeelden van ouderenzorg in Turnhout voorgesteld en bezocht. Ook het thema dementie komt sterk aan bod binnen deze uitwisseling. In het kader van de uitwisseling rond ouderenzorg zijn er eveneens contacten gelegd tussen twee scholen (Thomas More in Turnhout en Hanzhong Vocational and Technical College (departement verpleegkunde) in Hanzhong) om kennis uit te wisselen rond verpleegkunde/ouderenzorg.

De delegatie bezocht de Campus Thomas More in Turnhout. Tijdens het bezoek kregen zij een voorstelling van de opleidingen en werd de delegatie rondgeleid  in de Campus, waarbij ze ook een bezoek brachten aan de moderne skillslabs  van de school.

 

Foto’s © Reporters .