Start inzamelactie taxussnoeisel

Het snoeisel van de taxushaag vormt de basis voor heel wat kankerbestrijdende geneesmiddelen. Het bevat immers het actief bestanddeel baccatine dat verwerkt wordt in kankermedicijnen. Eén vierde van alle kankergevallen wordt behandeld met geneesmiddelen op basis van taxus. Alleen: voor één kilo basisstof heb je wel 12 ton snoeisel nodig. Net als vorig jaar doet IGEAN daarom een beroep op iedereen die taxus in zijn tuin heeft.

vergrootdehoop.be

Vergroot de Hoop 2015

IGEAN neemt in 2015 al voor de 7de keer deel aan de actie ‘Vergroot de Hoop’. Het opzet is en blijft heel eenvoudig : inwoners brengen hun taxussnoeisel gratis naar het containerpark. Daar zorgt boomkwekerij Van Hulle B&C voor het nodige inzamelmateriaal, en haalt ze het taxussnoeisel op. Per ingezamelde m³ betaalt Van Hulle B&C een bedrag aan IGEAN. De totale opbrengst wordt geschonken aan een goed doel ten voordele van kankerbestrijding. IGEAN neemt, net zoals de vorige jaren, de coördinatie van de actie “Vergroot de Hoop” voor de 28 deelnemende gemeenten op zich.

 

Al sinds de eerste deelname in 2008 aan de actie stelt IGEAN vast dat de inwoners begaan zijn met het ‘vergroten van de hoop’. De afgelopen jaren waren er telkens recordopbrengsten. De steeds grotere bekendheid van de actie werpt echt zijn vruchten af. Met 58,5 m³ per 1.000 inwoners zamelden de inwoners van de gemeenten van de IGEAN-regio bijna 10 % van de totale hoeveelheid in Vlaanderen in. Dat is een resultaat waar we terecht trots op mogen zijn !

taxus

De opbrengst van de actie van 2014 wordt door IGEAN integraal geschonken aan de vzw Surplus, een ‘verwenfonds’ voor kankerpatiënten. De vzw Surplus heeft de opbrengst van maar liefst 28.460 euro besteed aan de aanleg van een binnentuin/terras in het Middelheimziekenhuis voor de kankerpatiënten.

IGEAN zal de volledige opbrengst van de actie van 2015 volledig schenken aan 3 goede doelen die zijn gekozen binnen het thema “kinderen of jongeren met kanker”.

 

Respijthuis Limmerik Zandhoven

Limmerik biedt waardevolle opvang aan kinderen en jongeren tot 18 jaar, waaronder kankerpatiënten met een ernstige fysische of chronische aandoening.

 

Kom op tegen kanker – Buddywerking

Jongeren tussen 17 en 30 jaar die kanker hebben gehad kunnen zich laten coachen door een buddy. Buddy’s zijn vrijwilligers die een intense opleiding kregen en vertrouwd zijn met kanker en alles wat erbij komt kijken.

 

Kom op tegen kanker – Kindervakantiekamp

Een kankerbehandeling bij kinderen duurt gemiddeld 2 jaar. Al die tijd kunnen ze meestal niet met de klas of jeugdbeweging op kamp wegens te groot infectiegevaar. Om de kinderen toch even uit de ziekenhuissfeer te halen organiseert Kom op tegen Kanker voor hen elk jaar een speciaal zomerkamp.

igean logo

Praktisch

1. Hoe kan je deelnemen ?

Snoei vanaf 15 juni de taxus in je tuin en breng het snoeisel naar het containerpark.

2. Waarmee moet je rekening houden ?

 Enkel jong en zuiver taxussnoeisel komt in aanmerking.

 Verzamel de eenjarige scheutjes van maximum 20 à 30 cm.

 Vang het snoeisel op een doek op om vermenging met gras, bladeren of ander snoeisel te voorkomen. U kan het ook rechtstreeks in een zak stoppen.

3. Tot wanneer loopt de actie ?

De actie loopt van 15 juni tot en met 31 augustus 2015. Je kan met het taxussnoeisel gratis terecht op het containerpark.

taxus 2014

Ook voor de actie in 2015 is IGEAN ambitieus. Vanzelfsprekend willen we minstens evenveel taxus inzamelen dan in 2014. Het mooie weer dit voorjaar heeft er in elk geval al voor gezorgd dat de taxushagen en –bomen goed gegroeid zijn. We roepen dan ook iedereen met een taxushaag of –struik in zijn tuin op om het snoeisel naar het containerpark te brengen ten voordele van ‘Vergroot de Hoop’. Toch zal de actie niet alleen geslaagd zijn indien het resultaat van 2015 beter zal zijn dan dat van 2014, want …elke euro ten voordele van de kankerbestrijding telt. Elk resultaat zal dan ook een goed resultaat zijn !

 

Inzamelingsgebied Taxussnoeisel 2013
Inzamelingsgebied Taxussnoeisel 2015
Meer info ? Wouter Meersmans

verantwoordelijke inzameling en communicatie IGEAN dienstverlening

IGEAN milieu & veiligheid

Doornaardstraat, 60

2160       Wommelgem

Tel. 03 / 350 08 32 – Fax. 03 / 353 34 10

GSM : 0479 / 20 33 42

E-mail : wouter.meersmans@igean.be

Foto’s (C) Reporters.