Provincie wil vervoer voor personen met een mobiliteitsbeperking verruimen

De provincie Antwerpen lanceert een projectoproep voor nieuwe samenwerkingsinitiatieven rond aangepast vervoer. “Zo wil de provincie in de toekomst alle mogelijke vervoersvragen kunnen beantwoorden voor mensen met een mobiliteitsbeperking.”, zegt gedeputeerde PeterBellens. Ondanks de bestaande initiatieven zijn er nog steeds inwoners die geen beroep kunnen doen op een geschikt aangepast vervoersaanbod. Het gaat om mensen die minder mobiel zijn, omwille van een beperking, ziekte of ouderdom. Via de oproep wil de provincie een antwoord bieden op deze hiaten.
 OLYMPUS DIGITAL CAMERA5 rolstoelgebruikers van een woonzorgcentrum die een groepsuitstap willen maken, iemand met een verstandelijke beperking die niet kan rekenen op het openbaar vervoer om tot aan zijn beschutte werkplaats te geraken, mensen met dementie die naast vervoer ook extra zorg nodig hebben wanneer ze op verplaatsing gaan,…Het zijn allemaal praktijkvoorbeelden waar vandaag niet altijd een oplossing op maat voor is. De gemeentelijke of private handicarwerkingen, de Diensten Aangepast Vervoer (DAV) en de Minder Mobielen Centrales (MMC), het aanbod van ziekenfondsen en privé-taxibedrijven kunnen niet alle vervoersvragen beantwoorden. De provincie Antwerpen wil hierop inspelen en het huidige aanbod van aangepast vervoer uitbreiden door nieuwe samenwerkingsinitiatieven te ondersteunen. “Het huidige aanbod is mooi, maar kan nog niet inspelen op alle mogelijke vervoersvragen. Beroep kunnen doen op aangepast vervoer is  voor deze diverse doelgroep een noodzakelijke voorwaarde om op een volwaardige manier te blijven participeren aan het maatschappelijke leven. We hopen dat uit deze oproep nieuwe initiatieven ontstaan waardoor vervoersvragen die vandaag niet opgelost raken in de toekomst wel beantwoord kunnen worden.”, legt Peter Bellens, gedeputeerde voor Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen uit.

logo provincie Antwerpen

De provincie lanceert nu een projectoproep om het huidige aanbod van aangepast vervoer te verruimen. Ze ondersteunt nieuwe samenwerkingsinitiatieven die de organisatie op zich nemen van:

  1. particulier vervoer voor de volgende doelgroepen :
  • personen met een verstandelijke beperking
  • personen met een psychiatrische aandoening
  • personen met dementie

 

Voor dit particulier vervoer is er geen aangepaste wagen nodig. Deze personen vragen wel een bijzondere vorm van aandacht om dit vervoer voor hen mogelijk te maken, bv. een begeleider. De initiatieven kunnen zich richten tot mensen die in een voorziening verblijven en/of mensen die thuis wonen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  1. groepsvervoer voor personen met een mobiliteitsbeperking.

Dit kunnen personen zijn die behoren tot 1 van de bovenvermelde doelgroepen maar ook rolstoelgebruikers die niet terecht kunnen bij een Dienst Aangepast Vervoer omdat ze met meer dan 2 rolstoelgebruikers willen vervoerd worden.

De samenwerkingsinitiatieven kunnen zich richten tot (1) of (2), maar kunnen ook een combinatie zijn van beiden.

 

Aanvraag indienen

Het aanvraagformulier en reglement vind je via de provinciale website.

Organisaties kunnen nog tot 30 september 2015 een projectaanvraag indienen. Ten laatste op 6 november 2015 weten ze of hun project weerhouden is.

Voor dit particulier vervoer is er geen aangepaste wagen nodig. Deze personen vragen wel een bijzondere vorm van aandacht om dit vervoer voor hen mogelijk te maken, bv. een begeleider. De initiatieven kunnen zich richten tot mensen die in een voorziening verblijven en/of mensen die thuis wonen.

 

Foto’s (C) Gazet van Hove.