ANTWERPEN

Zo’n 120 aanhangers van de anti-moslimbeweging Pegida-Vlaanderen zijn dinsdagavond 30 juni jl. op straat gekomen om te manifesteren tegen de moslim-aanslagen van vorige week vrijdag in Frankrijk, Koeweit, Tunesië en Somalië. In totaal vielen er bij al deze moslimaanslagen meer dan 200 doden.

De statische manifestatie ging door op het Hendrik Conscienceplein vlak tegenover de Jezuïtenkerk en verliep zonder enig incident. Er stonden twee politiecombi’s met vier agenten paraat en er liepen nog een zestal ‘agenten in burger’ rond om eventuele opposanten direct te verwijderen. De manifestatie kreeg maandagmiddag groen licht vanop het Antwerpse stadhuis. Normaal moet men een manifestatie zes weken op voorhand aanvragen. Bij eerdere manifestaties van Pegida op hetzelfde plein werden er in het verleden reeds honderden manifestanten administratief aangehouden en ze kregen nadien een GAS-boete. Tussen de manifestanten stond nationaal Vlaams Belang voorzitter Tom Van Grieken uit Mortsel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De manifestanten brachten hulde aan alle gekende Europese slachtoffers bij naamafroeping en het ontsteken van enkele kaarsen. Hierop volgde één minuut stilte uit eerbetoon.

Nadien volgenden er nog enkele toespraken.

Luc Vermeulen, van de Nationalistische Actie Groepen Voorpost, gaf eerst enkele praktische wenken : geen partij- of verenigingsvlaggen op manifestaties van Pegida; laat u niet provoceren door tegenstanders want de pers (vnl. de VRT) gebruiken dit maar al te graag om u belachelijk te maken; bij een volgende moslimaanslag komt er zeker een dynamische betoging in Antwerpen.

Nadien sprak Kristof De Smet, woordvoerder van Pegida-Vlaanderen, (op zijn verjaardag) de mensen toe. Hij had kritiek op minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) omdat die in de Kamer had gezegd dat “men respect moet hebben voor de islam en de koran”. Staatssecretaris voor asielbeleid Theo Francken (N-VA) kreeg er ook van langs omdat “hij Syriëstrijders voor maar tien jaar de toegang tot het grondgebied wil ontzeggen, terwijl deze moordenaars in de gevangenis moeten worden opgesloten en voor de rechtbank zouden moeten verschijnen”. Kristof De Smet had ook bijzonder veel aandacht voor het beleid van de Russische president Poetin, omdat deze laatste zich duidelijk sterk afzet tegen de moslims in Rusland. De manifestanten zijn er allemaal zeker van dat er nog moslim-aanslagen zullen volgen in Europa, men weet enkel nog niet waar en wanneer !

Als slot zongen de manifestanten de Vlaamse Leeuw. Na een half uur was de statische manifestatie gedaan en de meeste deelnemers gingen nog napraten in het nabij gelegen café “De Leeuw van Vlaanderen” aan de Jezuitenrui.

Foto’s © Gazet van Hove.