Het Hovese volksfeest voor de viering van het Feest van de Vlaamse Gemeenschap ging door op zondagmorgen 5 juli jl. Eerst was er een eucharistieviering in de plaatselijke Sint-Laurentiuskerk. Nadien verzamelden de feestgangers zich geleidelijk omstreeks 11.00u. op het grasveld achter de sporthal aan de Paul van Ostaijenlaan.

De Antwerpse volkszanger Ed Kooyman trad op samen met zijn dochter Lien Kooyman, Frank Bierque en Bart Vanpeteghem. Ze brachten Antwerpse volksliedjes met veel ambiance. Ed Kooyman kent onze gemeente omdat hij reeds meer dan 40 jaar geleden hier optrad tijdens het toenmalige Skiffelefestival in het gemeentepark.

De liedjes van Ed Kooyman werden goed gesmaakt door het publiek. We telden zo’n 180 aanwezigen. Er waren politici van de N-VA, CD&V en Ph7. Van de groen-linkse fractie Hove Beweegt was er ‘geen kat’ aanwezig van de 4 gemeenteraadsleden. Is Hove Beweegt een anti-Vlaamse partij ? We moeten het gaan denken !

Het gemeentebestuur zette één ambtenaar in om dit feest in goede banen te leiden. De huidige schepen van cultuur Gerda Lambrecht en gemeenteraadslid Veerle Dhaene (beiden N-VA) werkten actief mee bij de administratie en de kassa. Tijdens de vorige legislatuur was dit nooit het geval. De toenmalige schepen van cultuur (CD&V) maakte zich nooit moe. Ze was ook niet echt geïnteresseerd in het Feest van de Vlaamse Gemeenschap !

Rond 12.30u. had het kwartet Kooyman & Co. hun optreden afgesloten. Ze kregen een staande ovatie en een geschenk van het schepencollege, een korf met streekproducten.

Burgemeester trakteert pintjes

Voor de BBQ hadden zo’n 220 mensen ingeschreven. Alles verliep volgens planning op het terras van de sporthal. De weersomstandigheden werden wat dreigend rond 14.30u. De gemeentelijke cultuurfunctionaris trommelde een achttal mannen op om de feesttent te ontmantelen want bij een eventuele storm zou deze kunnen gaan vliegen en mogelijk schade aanrichten. Burgemeester Koen Volckaerts werkte actief mee. Na de inzet trakteerde hij de andere mannelijke medewerkers op een pint. Dit zorgde voor de nodige opwinding aan de toog.

Het Feest van de Vlaamse Gemeenschap kent nog een vervolg op vrijdag 10 juli. Om 20.00u. is er een academische zitting in C.C. De Markgraaf met een lezing van Prof. Dr. Ludo Abicht over “Vlaanderen, het land waar we van uitgaan”. Toegang gratis en nadien receptie.

Op zaterdag 11 juli is het dan effectief de Feestdag van de Vlaamse Gemeenschap. Er zijn grote manifestaties in o.a. Antwerpen, vanaf 14.00u. op het Conscienceplein en vanaf 18.00u. op de Grote Markt. Alles direct te volgen via verschillende TV-zenders.

***************

Hou_het_Vlaams

TOESPRAAK BURGEMEESTER KOEN VOLCKAERTS

“Geachte aanwezigen

Goede Vlaamse vrienden

Er bestond een tijd dat de viering van de Vlaamse feestdag vooral een zaak was van en voor een beperkte groep overtuigden. Zij kwamen bijeen ergens in een achterzaaltje met een leeuwenvlag tegen de muur gekleefd, ze luisterden naar een radicale toespraak, ze zongen Vlaamse liederen en ze dronken tot slot een of meer goede glazen. Deze bijeenkomsten werden door anderen en nogal wat notabelen meewarig en zelfs misprijzend bekeken. ‘Flamingant’ was ooit een scheldwoord, waarna het een geuzennaam werd.

Sinds 11 juli officieel de feestdag van de Vlamingen is, namen de vieringen gaandeweg een ander karakter aan. De achterzaaltjes veranderen in cultuurcentra en gemeentehuizen, de toespraken gingen inhoudelijk breder dan de staatshervorming, het liedjesrepertoire veranderde met de jaren. Het levende bewijs is onze viering nu.  Gelukkig bleef de leeuwenvlag hangen, wordt er na de toespraak nog steeds geklonken en de neerbuigende houding van sommigen verdween. Stilaan groeide het Vlaams bewustzijn bij almaar meer mensen.

Die verandering, die verbreding, die modernisering waren natuurlijk nodig. We leven niet meer in de jaren ’50. Niettemin wil ik hier vandaag respect betuigen voor de flaminganten van vroeger. Zij verschilden onderling dikwijls van mening, partijpolitiek en filosofisch. De enen wilden veel verder gaan in de Vlaamse staatsvorming dan de anderen. Sommigen prezen zich al gelukkig met culturele autonomie, enkelen eisten economische beslissingsmacht, nog anderen eisten gewoon de afkondiging van de Vlaamse republiek. 

Weet u dat België in de wereldranglijst volgens inwonersaantal op plaats 83 staat en dat Vlaanderen alleen op plaats 98 zou staan ? Voor Denemarken, Finland, Noorwegen, Ierland, Kroatië, Nieuw-Zeeland, Ijsland , enz.. . Ook het Vlaamse BBP overstijgt deze van Brussel en Wallonië en daardoor stijgen we zelfs in de ranking van het BBP per capita op europees en wereld-niveau.

Allen samen droegen deze flaminganten Vlaanderen een bijzonder warm hart toe. Idealisten, die we dankbaar moeten blijven. Ook deze middag zijn ze hier, de meeste intussen getooid met zilvergrijze haren maar met een overtuiging die nog steeds bergen kan verzetten.

Als Vlaanderen vandaag een eigen parlement en regering heeft, een pak bevoegdheden, veel middelen en talrijke opdrachten, ook internationaal, dan is dat mee te danken aan de inzet en strijd van al die Vlaamsvoelende voorvechters van de voorbije decennia. Trouwens, als het van mij afhangt, dan is de zaak helemaal nog niet geklaard en afgerond. Voor mij en vermoedelijk ook voor velen hier aanwezig moeten er nog verdere stappen worden gezet om tot ware Vlaamse autonomie te komen. Vooral inzake fiscaliteit en sociale zekerheid moet er nog een en ander worden geregeld. En dat zal een nieuwe staatsomvorming nodig maken, liever vroeger dan later.

Mag ik hierbij deze korte toespraak eindigen met een dronk op ons Vlaanderen …….

Geniet allen van deze BBQ waarbij dank aan onze diensten en onze schepen van Cultuur Gerda Lambrecht.”

Vlaamse_vlag

 

Foto’s © Gazet van Hove