Boechout

Tijdens het verlengde weekeinde van 23, 24, 25 en 26 juli staat de gemeente Boechout in het teken van het festival Sfinks Mixed. Nergens anders dan op het Molenveld-terrein aan de Bessemstraat vind je zo’n verscheiden muziekaanbod.

Dit jaar staan er ook veel artiesten van eigen bodem op de affiche. Onze Hovese dorpsgenoten Jan Leyers en Bart Peeters mogen respectievelijk het festival openen en afsluiten. Het gratis wereldfestival in Boechout blaast deze zomer veertig kaarsjes uit. Vier dagen lang vliegen muziekgeluiden uit alle wereldhoeken je om de oren. Bijna alle muzikanten spelen ten dans. En met succes !

Sinds 1975 zet Sfinks artiesten uit de hele wereld op de muziekkaart. Eerst in het park met bijhorende villa aan de Heuvelstraat in Boechout-centrum, eigendom van het plaatselijke Sint-Gabriëlscollege. Vanaf 1994 verhuisde het wereldcircus naar het Molenveld-terrein waar ze vandaag ook hun treffen houden. Het festival is voor de derde maal op rij gratis. Tot 2012 kregen ze overheidssubsidies. Er werken vele honderden vrijwilligers achter de schermen om het festival te doen slagen. Het festival profileert zich als een familiefestival. Er wordt veel gedaan om de kinderen op te vangen terwijl de ouders wat verder onbezorgd naar muziek gaan luisteren.

 

Lancering van wereldsterren

Ook dit jaar worden er 80.000 bezoekers verwacht, als het weer meezit natuurlijk. De weersvoorspellingen voor de komende nacht en het weekeinde zijn niet zo positief te noemen. Bakken regenwater staan ons – en het Sfinksfestival – te wachten. Het terrein kan best nog meer bezoekers aan, maar het moet gezellig blijven i.p.v. op elkaars voeten te trappen. Het is fijn als mensen ook gewoon wat gezellig kunnen rond kuieren op een weide waar binnen enkele weken terug koeien staan te grazen.

Op Sfinks stonden artiesten als Khaled, Youssou N’Dour, Cesària Evora, Gilberto Gil en de Buena Vista Social Club op de planken lang voordat ze wereldfaam genoten.

 

Maatschappijkritisch

Bij het festival hoort ook een grote ‘Sfinks-markt’. Men kan er terecht voor allerlei lekkers uit de hele wereld, de aankoop van hebbedingetjes, artistieke en buitenlandse kledij en allerlei solidariteitscomité ’s van meestal de linkse tot extreem-linkse scène proberen er hun ideeën en informatiebrochures te verkopen. Zo zagen we er dit jaar stands voor Solidariteit met de Palestijnen, de Koerden in Syrië, de nieuwe B-bank, Oxfam-wereldwinkel, Broederlijk Delen, Damiaanactie, Amnesty International, Ringland, ‘Manifesta’ het partijfeest van de Partij van de Arbeid in Bredene aan zee … Zouden organisaties als Pegida-Vlaanderen, de Vlaamse Volksbeweging of deelorganisaties van de N-VA, VB, CD&V of O-VLD ook een stand krijgen op de Sfinks-markt ?

Meer info op www.sfinks.be .

Foto’s © Gazet van Hove .