HOVE

Debat tussen de oppositie en de bestuursmeerderheid

cd&v en vld fan van hove

Juist voor de zomervakantie verspreidde het kartel ‘Fan van Hove’ (= CD&V, O-VLD en onafhankelijken) in de gemeente een pamflet ‘De Bonte buurt’ over de aan de gang zijnde verkavelingen in Hove. Het pamflet had als verantwoordelijke uitgever de heer Wim Bollaert, voorzitter CD&V Hove en was een samenwerking van de Buurtkrant Fan van Hove en CD&V Hove. Op de webstek www.debontebuurt.be staan er nog acties over heel Vlaanderen en Brussel die volledig gedekt worden door de partij CD&V (adres : Wetstraat 89 in 1040 Brussel = nationaal CD&V hoofdkwartier). Van de O-VLD is er nergens sprake. Men kan zich de vraag stellen of de O-VLD in Hove nog bestaat ?

 verkaveling Mortselsesteenweg

 

Vier verkavelingen

In het pamflet ‘De bonte buurt’ stelden de auteurs vier verkavelingen in Hove ter discussie : Hortensiahof, Mortselsesteenweg, binnengebied Vredewijk en 7 ha OCMW-gronden.

We zullen deze vier dossiers individueel behandelen. Eerst geven we de integrale tekst weer van ‘Fan van Hove’ en daarna een reactie van het gemeentebestuur. Hier deed zich reeds een eerste probleem voor : we vroegen een reactie (zowel schriftelijk via e-post als mondeling) aan de bevoegde schepen van ruimtelijke ordening de heer Dave Van den Bergh (Ph7 – Positief Hove) maar kregen geen enkele reactie. Men kan zichzelf gemakkelijk “positief” noemen, de werkelijkheid is wel even anders ! Dan zijn we uiteindelijk na lang wachten bij burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) gaan aankloppen, die ons wel wilde te woord staan.

Hove Beweegt Logo

Het groen-linkse kartel Hove Beweegt had in hun recent uitgebrachte pamflet ook kritiek op het CD&V-pamflet over de verkavelingen. Hove Beweegt maakte in de bestuursperiode 2007-12 samen met CD&V deel uit van het Hovese schepencollege. Sedert einde 2011 ligt groen-links zwaar overhoop met de CD&V.

cd&v

Tekst pamflet Fan van Hove :

“2014-15 Verkaveling Mortselsesteenweg”

verkaveling Mortselsesteenweg
Bron : pamflet Fan van Hove

 

“In hetzelfde gebied als Hortensiahof, tussen de Mortselsesteenweg en de Louis Van Lindenstraat, wordt een verkavelingsaanvraag ingediend voor 23 percelen, met een bouwdichtheid van net boven de 24 wooneenheden per ha en zeer beperkte parkeervoorzieningen.

In de GECORO (Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening) kwam er dan ook een stroom van kritiek over dit nieuwe dossier :

– “Dit is maximalisatie van de bouwoppervlakte”

– “Dit is een verkaveling zoals 40 jaar geleden”

– “Waarom heeft het bestuur in de voorbije twee jaar geen werk gemaakt van het voorziene RUP, om zo meer greep te krijgen op het gebied ?”

De enige verdediging voor het project vanuit het schepencollege luidde : “Deze vorm van verkaveling gaf, gezien er geen hoogbouw komt, de minste weerstand bij de buurtbewoners.” Het schepencollege gebruikte daarop zijn numerieke meerderheid en keurde het wegentracé en de bijhorende verkaveling wel degelijk goed . De bijdrage daarvan op de lokale mobiliteit : 23 woningen met elk 2 tot 3 wagens en meerdere bewegingen per dag … .”

nieuwe-verkaveling-Mortselsesteenweg

Reactie burgemeester Koen Volckaerts :

“Normaal zijn er 25 woningen per hectare, nu 24. Normaal waren er maar 22 geweest. Er was een mooi overleg met de buren. Er is niets uit het RUP gehaald.

De BPA’s (Bijzondere Plannen van Aanleg) waren uitdovend in de vorige legislaturen. Toen is er onvoldoende ingezet op de RUP’s (Ruimtelijke Uitvoerings Plannen). Er is in Hove maar één RUP voor de kasteeldomeinen. Voor de burger heeft dit enkel cultuur-historische waarde. Geen ruimtelijke ordeningswaarde. Ik verwijs u naar de schepen van ruimtelijke ordening voor de RUP’s. Ik betreur het dat er in de vorige legislatuur 2007-12 hiervan onvoldoende werk is gemaakt.”

 

Burgemeester Koen Volckaerts
Burgemeester Koen Volckaerts

Foto’s © Reporters.