Onderzoek voor vrouwen van 50 tot en met 69 jaar.
Het gezegde ‘twee zien meer dan één’ gaat zeker op als je meedoet met het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Altijd beoordelen minstens twee radiologen onafhankelijk van elkaar je foto´s. Dat je daardoor een paar weken moet wachten op je uitslag is het gevolg van deze extra controle.
Met de ‘dubbele lezing’ komen meer kankers aan het licht dan als maar één radioloog de foto’s beoordeelt.
In 2013 werden er daardoor 16 procent meer borstkankers tijdig opgespoord.
Door de dubbele lezing worden ook minder vrouwen doorverwezen voor vervolgonderzoeken.
Sinds het begin van het bevolkingsonderzoek in 2001 is het percentage teruggeroepen vrouwen meer dan gehalveerd, zonder afbreuk te doen aan het aantal opgespoorde borstkankers.
Vandaag wordt 2,6 procent van de vrouwen doorverwezen voor verder onderzoek. De Europese norm ligt op maximaal 5 procent doorverwijzingen. Toch een belangrijke meerwaarde.
Dokter Patrick Martens, directeur van het Centrum voor Kankeropsporing : “Medische onderzoeken bij vrouwen van 50 tot en met 69 jaar zonder klachten brengen een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Het is de bedoeling dat het bevolkingsonderzoek kankers in een vroeg stadium ontdekt en zo weinig mogelijk nadelen berokkent aan de deelneemsters. Daarvoor volgen we de mogelijke ongewenste effecten nauwgezet op. Kwaliteitsbewaking en monitoring gebaseerd op Europese richtlijnen zijn essentiële pijlers. De dubbele lezing hoort bij onze kwaliteitsbewaking.”
Twee radiologen bekijken je foto’s
De radioloog in de mammografische eenheid beoordeelt de foto’s als eerste.
De expert-radioloog in het Centrum voor Kankeropsporing bekijkt en beoordeelt de foto’s zonder dat hij de beoordeling van de radioloog van de mammografische eenheid kent. Dit is de tweede lezing. Deze radioloog kijkt na of er eventuele afwijkingen zijn in de borst en controleert ook de kwaliteit van het beeld. De beoordeling van de kwaliteit van de foto’s van elk dossier wordt meegedeeld aan en besproken met de eerste radioloog.
Die krijgt verschillende evaluatierapporten per jaar, waardoor de kwaliteit van het bevolkingsonderzoek jaar na jaar verbetert. De beoordelingen van de eerste en de tweede lezing worden met elkaar vergeleken.
Als de beoordeling van de twee radiologen verschilt, bekijkt een derde radioloog alle foto’s en het resultaat van de twee collega’s. Een derde lezing dus. Deze derde radioloog formuleert het besluit dat naar de vrouw en haar arts gaat. Het Centrum voor Kankeropsporing organiseert de tweede en indien nodig de derde lezing en bezorgt het resultaat aan de vrouw en haar arts.
Over het Centrum voor Kankeropsporing
Het Centrum voor Kankeropsporing organiseert de bevolkingsonderzoeken voor de Vlaamse Overheid. Het verstuurt de uitnodigingen, bewaakt de kwaliteit en informeert de bevolking objectief over voor- en nadelen van de bevolkingsonderzoeken.
Vragen over het bevolkingsonderzoek ? Bel gratis naar het nummer 0800 / 60 160 tussen 9.00 en 12.00 en 13.00
en 16.00 uur. – www.bevolkingsonderzoek.be .
Foto’s © Reporters.