VtbKultuur Hove organiseerde onlangs een voordracht over de regio “Friuli Veneza Giulia” in noord-oost Italië. Patrick De Luca verzorgde de voorstelling en gaf aardrijkskundige, geschiedkundige, economische, politieke en actuele achtergronden bij deze regio. Er was ook een wijnproefsessie bij.
De regio bestaat uit vier provincies : Pordenone, Udine, Gorizia en Triëste. 7.845 km2, 1,2 miljoen inwoners, 156 imw./km2, hoofdplaats regio Triëste. Venetië ligt buiten deze regio. In het noorden tegen de grens met Oostenrijk is er een bergmassief, de Juliaanse Alpen, met enkele skistations.
Venetië ligt buiten deze regio. Is de hoofdplaats van de regio Veneto. Met een zacht zeeklimaat. In het noorden heeft men een bergklimaat
De regio maakt deel uit van Padania, wat de Lega Nord wil onafhankelijk verklaren.
Enkele wijnen uit deze regio : alle hier besproken wijnen zijn van wijnhuis “Vendrame vignis del Doge”
– Proseco di conegliano Valdobbiadene
Gemakkelijke schuimwijn. Wint het van duurdere champagnes. De druiven zijn uit het gebied, de wijnen worden er ook aangemaakt. Minder rijk aan alcohol. Gemakkelijk voor lunches en recepties
– Pinot Grigio
Witte droge wijn, lichte hooikleur, elegant, geraffineerd, acacia, lichte zuren, appel, gerechten met paddestoelen en zeevruchten, ‘patate ripiene pugna’ (aardappelen gevuld met pruimen = een stevig gerecht)
– Friulano
Tocai Friulano (2007) Tokai is een beschermde Hongaarse naam. Autochtone druif (Slovenië), aperitief, alternatief, bij wit vlees (kalf/gevogelte), schaaldieren, ham San Daniële.
– Steeli
Witte wijn, mengeling van wijnen, vanille-afdronk, rijp-tropisch fruit, ananas-parfum en rijpe bloemen, veredelde Chardonnay, echte genietwijn, ook voor kazen, ideaal met ragout, ½ uur op voorhand ontkurken.
– Merlot del Friuli
Traditioneel Bordeaux, sterk druivenras, gegarandeerde opbrengst, dunne schil = weinig terrines, soepele ronde en fruitige smaak, monocopage = beperkt bewaarpotentieel, kan frisser worden gedronken, voor noten/toastjes/sterke gerechten.
– Refosco dal peduncolo rosso
Kruidig, bitter en licht vegetaal, autochtoon (ook Slovenië), brengen gerijpt en gebalanceerde aciditeit, perfect voor alle pasta-gerechten, ideaal bij slaatjes.
– Moromuna (rood)
Mengeling samenstelling, belangrijkste wijnstreek Codroipo, 2.500 flessen/jaar, fantastisch gebalanceerd, refosco appassimento (droogkunst), zachtfluweel, marascino kersen, schimmelkazen, ovenschotels, Gubano met rozijnen (cake).
Verdere info : “Casa di Speranza”, Kapelstraat 101 in 2540 Hove, tel. 0496 / 59.03.43.
Foto’s © Gazet van Hove .