Op de laatste Hovese gemeenteraad van maandag 28 september jl. stond de goedkeuring op de agenda van de samenwerkingsovereenkomst tussen de stad Mortsel, de gemeente Hove, de gemeente Edegem en de gemeente Borsbeek. De vier gemeenten hebben een principeovereenkomst getekend over de bouw – tegen einde 2018 – van een nieuw zwembad waar nu zwembad Den Bessem staat naast Fort 4 aan de Liersesteenweg in Mortsel. Het zwembad zal zes miljoen euro kosten. De Vlaamse Overheid – via minister van Sport Philippe Muyters uit Edegem – keert er een subsidie voor uit van 1,8 miljoen euro. Iedere gemeente zal meedragen in de bouw- en uitbatingskosten en dat voor een periode van 30 jaar lang. De stad Mortsel wordt eigenaar van het gebouw.
Raadslid Filip Lecoutre (CD&V) had enkele bedenkingen : “Zeker naar de procedure van de besluitvorming. We wensen er nauw bij betrokken te worden. Het financiële is voor ons totaal niet duidelijk, niet waterdicht. Welk is de impact op de financiën van de gemeente Hove ? Het is een zwarte doos. Het basisbedrag is zes miljoen euro. Het kan hoger zijn. De bijlage bij dit dossier zijn onduidelijk : we hebben er geen commissievergadering over gehad. Het aantal bezoekers hebben we niet kunnen inschatten ? Op drie parameters kunnen afwijkingen zitten zodat de kost groter kan zijn dan 38.000 euro/ jaar. Er is geen objectieve formule in de bijlage. Heeft men nog een waarborg van het schoolzwemmen, dat de gemeenten er effectief gaan zwemmen ? We financieren met de ogen toe. Er zijn andere formules mogelijk zonder dat we een blanco cheque tekenen.”
Burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) antwoordde : “Een aantal zaken die u zegt kloppen niet. Deze overeenkomst is opgesteld door advocaat Wim Rasschaert, gespecialiseerd in Autonome Gemeente Bedrijven. Er zijn altijd overeenkomsten geweest met Mortsel. Er is een bedrag per zwemmen vastgesteld. In het zwembad kunnen we educatief werken, aan een betaalbare prijs, ook G-zwemmen (mensen met een beperking). Het is een overéénkomst tussen vier gemeenten. De beslissingen moeten steeds bij unanimiteit worden genomen. Hove heeft dus een vetorecht. De overéénkomst telt dertig jaar. Het bedrag is vastgesteld voor dertig jaar, steeds hetzelfde bedrag. Hove kan indien nodig dertig jaar lang het been stijf houden. Mortsel betaalt alles. De gemeenten die meedoen betalen volgens het aantal zwemmers. Mortsel betaalt altijd de overschot. Voor 2015 ligt de bijdrage van Hove tussen de 22.000 en de 38.000 euro. De scholen betalen 1,5 euro per kop, de burger betaalt 2 euro. De gemeente draagt bij. Voor einde 2018 moet het zwembad af zijn om die subsidie van 1,8 miljoen euro te krijgen. We springen niet in een zwart gat. Het wordt geen catastrofe. We moeten niet bijdragen als het zwembad verlies maakt.”
Unanieme stemming
Nu was het uitkijken naar de stemming. Want eerste deed de gemeente Boechout ook mee aan het project. Na een tijdje trok de groen-linkse burgemeester Koen T’Seyen zich terug uit het project. In de pers verschenen er wat zure commentaren over. Het was uitkijken hoe de Hovese oppositie – voornamelijk het groen-linkse kartel Hove Beweegt – zou reageren. Als bij wonder keurden alle 19 Hovese gemeenteraadsleden – meerderheid en oppositie – het voorstel van samenwerkingsovereenkomst voor het intergemeentelijk zwembad unaniem goed, zonder verdere commentaar of opmerkingen.
Foto’s © Gazet van Hove.