Gezamenlijke investering van overheden leidt tot uitbreiding van het fietstraject Kontich-Lint-Lier
Met een vrolijke fietskaravaan testten bijna 200 scholieren van de 3 Lintse basisscholen het nieuwe fietsostradetraject van Kontich-Kazerne naar de Luitersheide in Lint uit. Aansluitend deelden ze hun enthousiaste reacties met de provinciale en gemeentelijke verantwoordelijken voor de aanleg van dit fietsparcours.
Bijna 200 jonge fietsers van de drie Lintse basisscholen (Mater Christi, De Wilg en Gemeentelijke Basisschool) reden officieel het nieuwe traject van de fietsostrade tussen Lint en Lier in. Om 9.00 uur reden ze in een fluo fietskaravaan van het station Kontich-Kazerne naar zaal Luitersheide in Lint. Luk Lemmens, gedeputeerde voor Mobiliteit, en Wouter Verbeeck, de Lintse schepen voor Mobiliteit, reden mee. Onderweg en bij aankomst vernamen ze uit eerste hand de spontane reacties van het jonge volkje over het afgelegde parcours. Nadien kregen de scholieren van het 10op10-verkeersteam een goede uitleg over het dodehoekprincipe.
Gedeputeerde Luk Lemmens beklemtoont : “Vandaag opende de jeugd hier een belangrijke aanvulling op het fietsostrade netwerk Antwerpen-Lier, dat uitgebreid wordt tot in Lint. Heel wat jonge fietsertjes uit Lint en omstreken zullen zich quasi dagelijks via een aangepaste fietsroute van 1,1 km lang van thuis naar school verplaatsen. Hun verkeersveiligheid gaat ons zeer ter harte. Daarom is ook het 10op10-team aanwezig om op het belang van verkeerseducatie en -sensibilisering te wijzen”.
De jonge fietsers reageerden enthousiast, omdat “het nieuwe fietspad minder steentjes heeft, veel breder is – en daardoor ook veel veiliger om naar school te rijden”.
Gemeenten die fietsinfrastructuur willen aanleggen of herinrichten op de gemeentewegen die opgenomen zijn in het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk (BFF), kunnen daarvoor subsidies aanvragen via de provincie. Deze subsidie is gekend als de Fietsfonds-subsidie, waarbij de Vlaamse provincies de aanleg of herinrichting van fietsinfrastructuur kunnen subsidiëren, en de Vlaamse overheid de helft van deze subsidies aan de provincies terugbetaalt (tot een maximum van 40% van de subsidieerbare kosten). Het nieuwe traject vergde een investering van ruim 515.000 EUR, en werd gerealiseerd dankzij een evenredige financiële ondersteuning van 40% van het subsidiebedrag (257.532 EUR) door de provincie Antwerpen en de Vlaamse Overheid. De gemeente Lint bekostigde de overige 20% van de aanleg en herinrichting van het fietstraject.
Schepen voor Mobiliteit Wouter Verbeeck licht toe : “De provincie Antwerpen en de gemeente Lint werkten samen een dossier uit voor de verdere ontsluiting van het fietsostrade netwerk op het grondgebied van de gemeente Lint langsheen spoorlijn 13. De functionele fietser krijgt hiermee een dubbelrichtingsfietspad, gaande van Kontich-Kazerne tot de Veldstraat in Lint.”
10op10 voor alle verkeersactieve scholen in de provincie Antwerpen
De provincie Antwerpen investeert jaarlijks 150.000 euro in de ondersteuning van verkeerseducatie in de scholen van het basisonderwijs en hun gemeenten. Gedeputeerde voor mobiliteit Luk Lemmens legt verder uit : “Naast het toekennen van deze subsidies biedt het 10op10-project individuele begeleiding. Met scholen werkt de provincie aan drie doelstellingen: praktijklessen verkeer, een veilige schoolomgeving en de betrokkenheid van de ouders.”
Meer 10op10-ondersteuning lees je op de provinciale website.
Foto’s © Reporters – coverfoto © gemeente Lint.