Gebruik maken van het toilet zonder aankoopverplichting

De Provinciale Ouderenadviesraad (POR) lanceerde bij het provinciebestuur het idee van gratis ‘plaspunten’, naar analogie met het initiatief in Retie. Het provinciebestuur gaf zijn fiat om dit uit te rollen in de hele provincie. Horecazaken in de provincie Antwerpen krijgen de kans om zich op te geven als Gratis Plaspunt. Iedere bezoeker kan dan tijdens de openingsuren van de zaak, gratis en zonder aankoopverplichtingen, gebruik maken van het toilet.
In 2015 startte de gemeente Retie met de actie ‘Gratis Plaspunten’. De Provinciale Ouderenraad wil dit initiatief graag uitbreiden naar alle gemeenten in de provincie Antwerpen en adviseerde het provinciebestuur hierover.

“Het voorzien van openbare toiletten is bijzonder duur en krijgt niet altijd de nodige aandacht van lokale besturen. De Gratis Plaspunten zijn een creatief alternatief en komen tegemoet aan de noden van de hele gemeenschap. Niet alleen ouderen hebben er baat bij, denk bijvoorbeeld ook aan kinderen en zwangere vrouwen.”, legt René van Noten van de POR uit.

 logo provincie Antwerpen

De provincie besloot om dit initiatief te steunen. Vanuit onze dienst Welzijn en Gezondheid werden 2 soorten stickers ontworpen voor horecazaken en openbare plaatsen. Een sticker die aangeeft dat je in deze zaken gratis gebruik kunt maken van het toilet, of je nu iets consumeert of niet. Er is ook een versie van de sticker die aangeeft of het Gratis Plaspunt ook rolstoeltoegankelijk is.” legt Peter Bellens, gedeputeerde voor Welzijn en Gezondheid uit.

Onder leiding van de regionale stuurgroepen van de POR Antwerpen zijn de stickers verdeeld over alle lokale seniorenraden. Zij verspreiden dit onder verschillende horecazaken en openbare plaatsen.

seefbier

Een provinciale ouderenadviesraad : senioren drukken hun stempel op beleid

In de provincie Antwerpen bestaat 18 % van de bevolking uit ouderen. Ook zij willen mee praten over beslissingen in zorg en welzijn. Via de Provinciale Ouderenadviesraad (POR) kunnen ze hun stem laten horen. De POR denkt na over thema’s die senioren aanbelangen. Denk maar aan de mobiliteitsproblematiek, dementie, wonen… De 19 deelnemers van de POR komen hiervoor vijf keer per jaar samen. Zij kunnen beslissingen van steden en gemeenten, de provincie en lokale ouderenraden beïnvloeden.De POR is ook vertegenwoordigd in de commissie lokale en provinciale ouderenraden van de Vlaamse Ouderenraad en vervult zo een brugfunctie tussen de lokale ouderenadviesraden en de Vlaamse Ouderenraad.

Openbaar toilet

Foto’s (c) Reporters