HOVE

ACW-Hove, vandaag Beweging.Net Hove, organiseerde op zaterdagmorgen 12 december jl. een politiek debat met vertegenwoordigers van de vier aanwezige politieke fracties in de Hovese gemeenteraad n.a.l.v. het midden van de bestuurslegislatuur (2013-2018). De aanwezigen waren in alfabetische volgorde : Fan van Hove (CD&V/VLD), Hove Beweegt (groen-links), N-VA Hove en Ph7-Positief Hove. Voor Fan van Hove trad gemeenteraadslid Els Pauwels (CD&V) aan, groen-links vaardigde gemeenteraadslid Diederik Vandendriessche (Groen) af, burgemeester Koen Volckaerts zat er voor de N-VA en gemeenteraadslid Katia Devriendt vertegenwoordigde Ph7-Positief Hove. Er zat voor de bestuursmeerderheid dus maar één iemand uit het schepencollege achter de discussietafel, nl. de burgemeester, die dagdagelijks met het gemeentebeleid bezig is. De andere meerderheidspartij Ph7 vaardigde een gewoon gemeenteraadslid af. Eerste schepen van Financiën en personeel Dave Vandenberghe (Ph7) zat tussen het publiek. Waarom nam hij niet deel aan de debatten en liet hij een persoon uit de tweede linie ‘de kastanjes uit het vuur halen’ ?

P1010360

De voorzitter van Beweging.Net Hove is CD&V-gemeenteraadslid Jos Peeters. Hij liet zich vertegenwoordigen door een ex-werknemer (secretaris) van het ACW die het debat leidde. Er zaten welgeteld 35 mensen in de zaal, iedereen inbegrepen (organisatoren, sprekers, publiek). 80% van de aanwezigen konden we zo politiek situeren. Niet direct veel belangstelling bij de inwoners voor het politieke leven van de gemeente Hove. Of speelde het vroege aanvangsuur (10.00u.) een rol ? Of is Hove toch een ‘ residentiële slaapgemeente’ ? …

P1010363

Veel woorden …

Het debat was grotendeels een welles-nietes-spel. “Wij zijn goed (bezig) en jullie zijn slecht (of kennen er niets van)” en vice versa. Na het debat ging de discussie verder aan de toog. De tegenstelling tussen N-VA en Hove Beweegt was bij momenten zeer scherp. Moesten ze elkaar tegen komen in ‘een donker straatje’ …

In de komende weken zal Gazet van Hove afzonderlijke gesprekken hebben met vertegenwoordigers van de vier fracties uit de Hovese gemeenteraad waar we rustig op een aantal politieke items van de gemeente Hove dieper zullen ingaan zonder politiek gehakketak van mede disputanten.

P1010365

Vraag : wat zijn uw verwachtingen voor de komende drie jaar ?

Koen Volckaerts, burgemeester (N-VA) :Het sociaal beleid is voor 95% in handen van het OCMW. Via het woonbeleid proberen we iets sociaal te doen. Hove is een netwerk van vele (sociale) organisaties. We willen in Hove het sociaal weefsel nog extra activeren. We zijn een koele minnaar van de volledige uitbouw van het OCMW-dienstencentrum. Tijdens de vorige legislatuur werden er kritische vragen gesteld om het Dienstencentrum uit te bouwen tot een cultureel centrum toen Da Capo onbereikbaar was wegens de wegeniswerken in het dorpscentrum. Toen stelde het vorige bestuur dat het Dienstencentrum te ver was afgelegen van het dorpscentrum”.

Katia Devriendt, gemeenteraadslid (Ph7) : “Het sociaal beleid is opgesplitst in verschillende domeinen. De renovatie van het Dienstencentrum gaat door in juni 2016. We moeten daarop focussen i.p.v. op de uitbreiding. Er komt vernieuwing van het sanitair, de keuken, de cafetaria, de muren krijgen een schilderbeurt, de lokale pedicure.”

Els Pauwels, gemeenteraadslid (CD&V) : “Het sociaal beleid is het OCMW. Gemeente en OCMW zouden mooi moeten samenwerken. Het OCMW is de sociale arm van de gemeente. Het sociaal beleid voer je samen. Tijdens de vorige legislatuur was er gezondheidsoverleg. Vandaag is dit verdwenen. Er zijn een aantal factoren die ons zorgen maken. Waarom duurt het aanpakken van het Dienstencentrum zo lang ? Er komt weinig van terug.”

Diederik Vandendriessche, gemeenteraadslid (HB) : “Het sociaal beleid is van de bestuurscoalitie. De voorzitter van het OCMW moet vechten tegen de coalitiepartner. Het sociaal beleid is hier enkel nog voor mensen die zorgbehoevend zijn. Het OCMW gaat over de individuele aanpak van mensen. Mag niet verworden tot een administratie. De dienstverlening wordt hier volledig gebaseerd op het budget.”

Jos Peeters, voorzitter Beweging.Net Hove en gemeenteraadslid (CD&V) : “Voor het vroegere welzijnsoverleg is er niets voor in de plaats gekomen. Het middenveld wordt in Hove niet meer betrokken bij het sociaal overleg. OKRA was ontmoedigd over de plannen voor het nieuwe Dienstencentrum want ze kunnen hun activiteiten niet meer invullen.”

P1010366

Vraag : In het gemeentedecreet staat iets over fusies van gemeenten. Fusie van Hove of niet ?

Diederik Vandendriessche : “Geen fusie, wel intergemeentelijke samenwerking.”

Katia Devriendt : “Geen fusie, wel intergemeentelijke samenwerking.”

Koen Volckaerts : “We zijn geen tegenstander van fusies. Intergemeentelijke samenwerking werkt niet in de praktijk.”

Els Pauwels : “Geen fusie, goede intergemeentelijke samenwerking.”

P1010368

Vraag : wat zijn uw verwachtingen voor de tweede helft van de legislatuur ?

Diederik Vandendriessche : “Dat we goed betrokken worden bij de uitbouw van landschapspark Frijthout. Ook bij de aankoop en uitbouw van het Uilenbos en stukken van het domein van Moretus. We vrezen voor de integratie van het OCMW in de gemeente.”

Katia Devriendt : “Voortwerken aan de projecten die zijn opgestart. Persoonlijk een verdere leerschool in de politiek.”

Koen Volckaerts : “Er zijn duidelijk frappante verschillen in de uitspraken die men hier doet en de partijprogramma’s. Groen zegt in zijn programma dat gemeenten met minder dan 15.000 inwoners moeten fusioneren met hun nabuurgemeenten. Hier horen we andere dingen. We willen onze plannen verder uitwerken. Zoals de gevaarlijke punten op de fietsostrade in Hove uit de weg werken. Een brug over de ‘donderbrug’, Beekhoekstraat voor de veiligheid van de fietsers en de automobilisten.”

Els Pauwels : “We hebben niet teveel verwachtingen als we de lijn doortrekken. We blijven fan van dit dorp. We gaan kritisch toekijken.”

 

Foto’s © Gazet van Hove.