“Frijthout” wordt stukje natuur met ruimte voor recreatie
Tussen Hove, Boechout en Mortsel ligt het parkgebied ‘Frijthout’, voor het overgrote deel op grondgebied Hove. De gemeenten Hove en Boechout willen werk maken van de ontwikkeling en opwaardering van dit gebied.
Burgemeester Koen T’Sijen (Boechout) : ”Frijthout is het brongebied van de Koude Beek die hier door het landschap kronkelt. Dit stukje natuur is erg waardevol en vormt een groene long tussen het verstedelijkt gebied en de Zuidrand van Antwerpen. Een groot stuk van dit gebied is in eigendom van de gemeente Boechout. Deze gronden werden overgedragen door Matexi aan de gemeente als compensatie voor het woongebied Mussenhoeve. Frijthout blijft dus gevrijwaard van bebouwing. In nauwe samenwerking met de gemeente Hove willen we van dit gebied een mooi stukje natuur maken, ideaal voor wandelingen, fietstochtjes en recreatie.”
Er werd een inrichtingsplan opgesteld door het studiebureau Grondmij. Schepen van Leefmilieu Bart Van Couwenberghe (Hove) : “Hiermee wil de gemeente Hove het typische landschap van weleer herstellen en gedeeltelijk toegankelijk maken voor het publiek. Natuurontwikkeling, waterberging en zachte recreatie zullen er een plaats krijgen. Er komen fiets- en voetgangersverbindingen tussen Hove, Boechout en Mortsel. Voor Hove zijn de veiligheid voor fietsers, het verhogen van de natuurwaarde en het creëren van ruimte voor spel en recreatie essentieel. Alle functies in het gebied worden verweven zonder afbreuk te doen aan het landschap.”
Kinderen zullen in het parkgebied Frijthout naar hartenlust kunnen ravotten op de speelheuvels achter kasteel Fruithof. En ook honden worden niet vergeten, zij kunnen zich vrij uitleven in de geplande hondenwei.
Nadat alle werken in het gebied voltooid zijn, zal Natuurpunt Zuidrand een deel van het gebied beheren. Omdat er ook een fruitboomgaard wordt aangeplant, wordt er ruimte voorzien voor bijenkasten. Hiervoor wordt een overeenkomst afgesloten met bijenvereniging Sint-Ambrosius uit Boechout. De bijen komen de biodiversiteit ten goede. Beide gemeentebesturen zijn dan ook bijzonder blij dat dit stukje natuur opgewaardeerd wordt en binnenkort mensen en dieren kunnen genieten van deze bijzondere plek in de Zuidrand.
Daarnaast is er ook aandacht voor het bestaande socioculturele erfgoed in de streek. De gemeente Hove stelt al jarenlang ruimte ter beschikking aan het Sfinksfestival voor het plaatsen van een fietsenstalling. Dit wordt nu ook in een formele overeenkomst gegoten.
Voor de realisatie van dit ‘Landschapspark Frijthout’ worden er overeenkomsten afgesloten tussen Hove en Boechout wat betreft samenwerking en beheer, met Sfinks vzw voor de fietsenstalling, met Natuurpunt Zuidrand voor het natuurbeheer en met bijenvereniging Sint-Ambrosius Boechout voor de bijenkasten. De gemeenteraden van Boechout en Hove keurden afgelopen week deze overeenkomsten goed.
Op de Hovese gemeenteraad van donderdag 17 december werden de volgende punten in dit dossier door alle aanwezige gemeenteraadsleden unaniem goedgekeurd
Frijthout : samenwerkingsovereenkomst Boechout
In het kader van harmonisch park- en groenbeheer wenst de gemeente in het nieuw te realiseren landschapspark Frijthout zoveel als mogelijk werk te maken van functieverweving en samenwerking. Hiervoor werden vijf voorstellen tot overeenkomsten voorgelegd aan de gemeenteraad :
– samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Boechout;
– beheersovereenkomst met Boechout;
– overeenkomst met Sfinks vzw voor de inrichting van een tijdelijke fietsenstalling;
– beheersovereenkomst met Natuurpunt Zuidrand vzw;
– overeenkomst met de vzw Sint-Ambrosius Boechout en omstreken.
Omdat een groot stuk van het gebied Frijthout eigendom is van Boechout wordt tussen beide besturen een beheersovereenkomst opgemaakt waarin wordt overeengekomen dat de gemeente Hove het terrein mee in beheer neemt. Omdat één van de fietsverbindingen in het gebied tot op de Fruithoflaan in Boechout loopt, wordt er een samenwerkingsovereenkomst opgemaakt waarin beide gemeentebesturen overeenkomen dat de nog aan te stellen aannemer het volledige fietspad in één beweging zal aanleggen. Na de oplevering van de werken wordt met Natuurpunt Zuidrand vzw een overeenkomst gesloten om het gebied te beheren in het kader van het nog op te maken natuurbeheersplan. Omdat er ook een fruitboomgaard wordt aangeplant, wordt ruimte voorzien voor bijenkasten. Hiervoor wordt een overeenkomst met de vzw Sint-Ambrosius Boechout en omstreken (Biebond Boechout) opgesteld. Omdat de gemeente Hove al jarenlang tijdelijk plaats ter beschikking stelt van Sfinks om tijdens het festival een fietsenstalling in te richten aan de rand van de Boechoutselei wordt ook aan deze praktijk rechtsgrond gegeven.
Frijthout wordt een landschapspark met aandacht voor natuur en zachte recreatie waarin respect wordt getoond voor het bestaande sociocultureel erfgoed. Er zal ook in ruime mate aandacht worden besteed aan zachte mobiliteit voor de ontwikkeling van fiets- en voetgangersverbindingen tussen Hove, Boechout en Mortsel.
Aan de gemeenteraad werd gevraagd om goedkeuring te hechten aan de samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Boechout om de efficiëntie van zowel de bouwaanvraag als het aanbestedingsdossier te maximaliseren. Hove zal als leidinggevend bestuur optreden binnen dit project.
Frijthout : beheersovereenkomst met Boechout
Hierin wordt geregeld onder welke modaliteiten de gemeente Hove mag gebruikmaken van de gronden in eigendom van de gemeente Boechout op het grondgebied van Hove.
De overeenkomst zorgt ervoor dat de visie voor het terrein volledig kan worden gerealiseerd zonder telkens in overleg te moeten treden met de gemeente Boechout.
Frijthout : beheersovereenkomst Natuurpunt
In eerste instantie wordt er gedacht aan het gebied tussen de nieuwe bedding van de Koude Beek en het centrale fietspad in het gebied (tussen einde Oudstrijdersstraat-Boechoutselei ter hoogte van de fietsverbinding Nieuwelei).
Het is voor de gemeentelijke groendienst quasi onmogelijk om het gebied volledig in onderhoud te nemen. De kostprijs die Natuurpunt aanrekent, is voordeliger dan de aanwerving van een bijkomend personeelslid. De vrijwilligers van de vzw worden door ervaren mensen op het gebied van natuurvriendelijk terreinonderhoud aangestuurd. Kostprijs : 600 EUR per hectare per jaar.
Frijthout : gebruiksovereenkomst Sfinks
Veel bezoekers van het Sfinksfestival komen met de fiets. Ten einde deze bezoekers hun fiets veilig te laten stallen zonder hinder voor de omgeving kregen de organisatoren jaar na jaar toestemming om hun fietsenstalling op de noorderlijke rand van het gebied Frijthout (grondgebied Hove) te organiseren. De voorliggende overeenkomst zorgt voor langdurige rechtszekerheid voor de organisatoren.
Frijthout : gebruiksovereenkomst Biebond Boechout
Het gemeentebestuur geeft aan de Biebond een locatie ter beschikking binnen de nog op te richten fruitboomgaard in het landschapspark Frijthout. Het gemeentebestuur beschouwt een bijenhal als een meerwaarde voor het landschapspark. Voor schoolkinderen en Hovenaars kan dit een plaats zijn waar aan milieueducatie wordt gedaan.
Frijthout : bouwvergunning
Het parkgebied Frijthout is gelegen in het noordoosten van de gemeente Hove en grenst aan de gemeente Boechout en de stad Mortsel. Zowel in onze eigen gemeente als op bovenlokaal niveau wordt veel waarde gehecht aan de opwaardering van dit gebied. Frijthout is namelijk het brongebied van de Koude Beek. Bovendien is de vraag naar open ruimte in onze verstedelijkte regio erg groot. Bij de provincie Antwerpen en het Landschapspark Zuidrand maakt dit gebied deel uit van een grotere visie over de regio:
– de dienst Integraal Waterbeheer is de waterloopbeheerder van de Koude Beek, zowel in Hove als in de gemeenten stroomafwaarts;
– het Landschapspark Zuidrand heeft in 2015 een strategisch project ingediend in uitvoering van het RSV met als titel ‘Beleefbare Open Ruimte in de Antwerpse Zuidrand’. In dit project werd onder andere een visie ontwikkeld voor deelgebied 12 Boechout-Hove-Lint met aanvullende de Koude Beekvallei die de open ruimten van Hove, Mortsel, Boechout en Borsbeek verbindt. Het uiteindelijke doel van dit project is om te komen tot een beleefbare kwaliteitsvolle open ruimte in de Zuidrand.
Door de recente verwervingen en de overeenkomst met de gemeente Boechout kan de gemeente Hove haar visie realiseren op het grootste deel van de percelen binnen het BPA. De firma Grontmij werd door de gemeente Hove aangesteld voor het uitvoeren van een studieopdracht en de opmaak van een inrichtingsplan. Het inrichtingsplan concentreert zich voornamelijk op de percelen die gelegen zijn ten noorden van de aanwezige wandelweg. De percelen ten zuiden van deze weg betreffen voornamelijk tuinen van diverse privépersonen.
Met het inrichtingsplan wil de gemeente Hove het typische landschap van weleer in Frijthout herstellen en gedeeltelijk toegankelijk maken voor het publiek. Natuur, waterberging en zachte recreatie zullen er allen een plaats krijgen.
Er werden verschillende doelstellingen geformuleerd:
1. We creëren veilige fietsverbindingen en we stimuleren zachte recreatie.
2. We zorgen voor meer waterberging in het brongebied van de Koude Beek.
3. We herstellen het landschap en zorgen voor natuurontwikkeling.
Frijthout : lastenboek en raming
Voor de grondwerken, beplantingen, fietsverbindingen, tussenwegen en wandelpaden en verlichting wordt iets meer dan 360.000 EUR voorzien, gespreid over 2015, 2016 en 2017.
Foto’s (c) Gazet van Hove.