Brandweer

De brandweerzone RAND bestaat op 1 januari 2016 precies één jaar. Volgens voorzitter Koen Metsu, burgemeester van Edegem, is de zone op de goede weg om zijn doel van schaalvergroting en efficiënt werken te bereiken. “Maar begin volgend jaar worden hopelijk nog enkele belangrijke beslissing genomen“, zegt de heer  Metsu.

De brandweerzone RAND staat in voor 23 gemeenten rond Antwerpen tussen Kontich en Essen. “De oprichting van een brandweerzone is zeker niet eenvoudig. Maar de voordelen uit efficiëntie en schaalvergroting zijn in zicht. Het is duidelijk dat de financiële bijdrage van de gemeenten in 2016 nog een kleine sprong gaat maken, maar dat gaat zeker niet verdubbelen. We willen uiteraard evolueren en de veiligheid van onze burgers waarborgen. Momenteel kost onze brandweer zone 30 euro per inwoner. Dat is niet veel als je weet dat ze in Antwerpen 130 euro per inwoner kost“, vertelt Koen Metsu.

Tijdens de eerste maanden van de zone was er ook veel onzekerheid over de kazerne voor de voorpost van Lint die moest verhuizen uit zijn gebouw aan het Lerenveld. Maar uiteindelijk werd er een gebouw aan de Van Putlei aangekocht. Een datum voor de verhuis staat nog niet vast. “Maar in 2016 plannen we de eerste werken. Er zijn nog geen douches, kleedkamers of leidingen voorzien. In januari gaan we onder andere met voorzitter Metsu aan tafel zitten om te bespreken welke werken nodig zijn”, besluit Lints burgemeester Harry Debrabandere.

P1000496

Radio Frekwent FM 105.1 – de vrije radio van de Antwerpse Zuidrand

Foto’s © Gazet van Hove.