Bereid je nu al voor en verwen de vogels in je tuin met vetbollen, halve appeltjes en gezonde zaden. Jouw tuin wordt meteen een hotspot voor de vogels in de buurt. Als je goed oplet zal je zelfs merken dat ze op vrij regelmatige tijdstippen neerdalen in jouw groene oase.

vogelkastje

Tip : por ook al je buren aan om hun tuin vogelvriendelijk in te richten. Meer vogelplezier gegarandeerd !

Op zaterdag 16 en zondag 17 januari 2016 is het tijd voor het echte telwerk : dan tel je de gevederde bezoekers in je tuin en geef je ze door op www.vogelweekend.be . Zo kunnen we jaar na jaar de toestand van de vogels in Vlaanderen opvolgen.

Hoe tel je mee ?

  1. Installeer je in een kakkelijke zetel of plek voor je raam. Kies een plek met goed zicht op je tuin of terras. Probeer niet te veel te bewegen, vogels zien alles !
  2. Tel een half uurtje (of langer) de vogels die je in je tuin ziet. Overvliegende vogels tellen niet mee.
  3. Schrijf per soort het hoogste aantal dat je tegelijk ziet op je tellijstje of een papiertje. Zie je bijv. 3 koolmezen tegelijk even later 5 koolmezen ? Dan geef je 5 koolmezen door.
  4. Surf naar www.vogelweekend.be en geef je telling door.
  5. Elke teller maakt kans op een prachtig vogelverwenpakket !

Tip : op www.vogelweekend.be kan je een handig tellijstje en de meeste voorkomende vogels downloaden.

blok_het_grote_vogelweekend_nestkasten

 

Vogeltelweek voor scholen

Ook scholen tellen massaal mee tijdens de Vogeltelweek van 11 t.e.m. 15 januari 2016. Geïnteresseerd in een A-tot-Z-lespakket over vogels ? Of wil je met je klas deelnemen aan de wedstrijd voor 1 m2 mussenhotels ? Schrijf je dan vliegensvlug in op www.vogelweekend.be/scholen .

 

Foto’s © Reporters.