Nutella is meer dan besmeerde boterhammen. Het is nu ook een boek.

Door Joost Houtman – www.doorbraak.be .

Op Valentijnsdag 2015 overleed de Italiaanse industrieel Michele Ferrero. Hij werd 89 jaar oud en was met ruim 20 miljard euro op de bankrekening (mogelijk) de rijkste man van Italië. Tienduizenden mensen gingen het opgebaarde lichaam van deze spreekwoordelijke Willy Wonka (uit Roald Dahl’s Sjakie en de chocoladefabriek) groeten. Over deze interessante man, intrigerend bedrijf en het bekendste beleg ter wereld, Nutella, schreef de Italiaanse food-writer Gigi Padovani een heerlijk interessant boek.

Michele Ferrero nam de patisserie, inmiddels een fabriekje, in 1949 van zijn ouders over. In de volgende decennia lanceerde hij eigenhandig merken als Nutella, Mon Chéri, Kinder chocolade, Tic Tac en Ferrrero Rocher. Vandaag telt de Ferrero Groep 34.000 werknemers in 53 landen; is het een van de succesvolste Italiaanse particuliere ondernemingen ooit en blijft het trouw aan het familiedevies ‘lavorare, creare e dare’ (werken, scheppen en geven)’.

Wat kunnen we nu leren van deze onderneming die er in slaagde om tijdens de meest recente crisis toch te blijven groeien; om van door-en-door Italiaanse onderneming uit te groeien tot wereldspeler en om van deur-tot-deurverkoop door te groeien tot pionier in online communicatie en marketing ? De schrijver dompelt de lezer onder in de wondere wereld van traditie, internationalisering, klantgerichtheid en strategisch denken. Zo wordt dit boek een heerlijk besmeerde boterham voor elke fan van zaken die het liefst gesmeerd lopen.

Een heerlijke inkijk in de recente geschiedenis is dit boek. Met de evolutie van de marketing enerzijds en de internationalisering anderzijds. De impact van televisie en de betekenis van het internet hebben allebei hun aandeel in de ontwikkeling van het Nutella-merk, maar hoe de familie op een duurzame manier wereldwijd het merk op een haar heel eigen manier uitbouwt, wel ja, dat inspireert nog het meest. Je hebt Limburgers die wereldburgers worden, maar je hebt dus ook Piemontezen die hun merites internationaal hebben bewezen ! Culturele eigenheid, internationalisering, durf én bescheidenheid … het kan allemaal; bij Ferrero bewijzen ze het al decennialang !

Euromarkt-Italia

Het zou ons ten slotte verbazen mochten de vier pilaren van Michele Ferrero’s ondernemingsfilosofie u niet inspireren.

1 Consumenten : Tevreden consumenten bereik je maar door producten van zeer hoge en unieke kwaliteit aan te bieden. Of met de woorden van Michele Ferrero zelf : ‘de consument is de werkelijke algemeen directeur van het bedrijf en de producten zijn het epicentrum van het bedrijf’.

2 Werknemers : ‘De creatie van een positieve werkomgeving, waarbinnen ieder individu zijn of haar talenten en vaardigheden kan ontwikkelen met bescheidenheid en doorzettingsvermogen is de basis.’ Niet toevallig waren dat twee meest kenschetsende karaktertrekken van Ferrero zelf. Permanente training is dus essentieel.

3 Betrokken bij milieu en samenleving : Sociale verantwoordelijkheid zit in het DNA van het bedrijf nog van ver voor de tijd van de corporate social responsibilty. Zo bieden ze bijvoorbeeld hun gepensioneerden nog allerlei culturele en sociale activiteiten aan; zijn ze betrokken in allerlei liefdadigheidsprogramma’s en zetten ze hard in op duurzaamheid.

4 Innovatie : ‘Innovatie is de primaire bron van competitief voordeel !’. De bereidheid om op creatieve manier producten te ontwikkelen met een sterke, exclusieve unique selling proposition verzekert dat het bedrijf altijd een toekomst zal hebben.

Afbeeldingsresultaat voor de wereld van nutella

Gigi Padovani, De wereld van Nutella. Hoe een beleg de wereld veroverde. Uitgeverij Kosmos, 2015, 352 blz. , 19.99 € , ISBN nummer : 9789021560656.

 

Foto’s © Reporters.