HOVE

Het project van de heraanleg van het Hovese gemeentecentrum werd gekenmerkt door moeilijke relaties tussen de verschillende betrokken partijen. De meest opvallende was deze tussen het gemeentebestuur en de aannemer, de firma DCA uit Beerse. Dit heeft tot gevolg gehad dat de aannemer op 2 mei 2014 een voorstel tot verrekening ‘Financiële schade ten gevolge termijnverlenging’ aan de gemeente Hove heeft overgemaakt voor een bedrag van 1.264.213,11 euro. Na vele en lange onderhandelingen zijn de gemeente en de aannemer tot een akkoord gekomen voor een bedrag van 110.000 euro.

Geld 100 dollar

Deze overeenkomst moest daarna nog worden voorgelegd aan de voltallige gemeenteraad. Groen-links raadslid Jo Ampe (gewezen schepen van Ruimtelijke ordening 2007-2012) stelde “een dading is een schadeloosstelling voor geleden nadeel. In de gekregen documenten hebben we hierover geen informatie gekregen. Gaan we ons laten chanteren door DCA ? We kunnen hierover niet beslissen. We vroegen verduidelijking met tabellen en verslagen en hebben deze niet gekregen. Van 1,1 miljoen euro naar 110.000 euro is nog veel te veel betaald.” Volgens raadslid Jos Peeters (CD&V en gewezen schepen van openbare werken 2007-2012) “is de info naar het publiek zeer suggestief. Zeer gekleurd.

De betrokken gemeenteambtenaar J.G. die het dossier opvolgt (nog niet in dienst van de gemeente tijdens de werken) was er komen bijzitten en gaf enkele technische verduidelijkingen : “De schadeclaim is toegekomen zonder argumenten. We hebben erover 12 gesprekken gevoerd. We hebben het samen onderzocht. Er is veel communicatie over en weer gevoerd met aangetekende schrijvens. De juridische dienst van Aquafin onderzocht dit dossier voor ons. We hebben de schadeclaim kunnen reduceren. We moesten ons de vraag stellen wat bij een rechtszaak ? Gaan we risico lopen ? We waren toen al op 390.000 euro gekomen. De gesprekken verliepen vanaf dan intensiever. Bepaalde zaken konden we niet vastleggen (einde der werken, december – april). We hadden de opdracht om met een vergelijk te komen. Uiteindelijk zijn we geland op 110.000 euro.”

openbarewerken

Jo Ampe : “De info die we nu krijgen staat niet op papier. Over Aquafin is er niet gesproken. Bij de termijnverlengingen probeerde DCA andere technieken te gebruiken die technisch niet in orde waren. We hebben veel te weinig info. Het is niet alleen de gemeente die de kost moet dragen.” Gemeenteambtenaar J.G. : “DCA heeft een aantal argumenten (termijnverlenging) die we niet kunnen weerleggen. De lucht is uit het dossier gehaald.” Jo Ampe : “DCA is een geslepen vos. Hebben 2 à 3 advocaten in dienst.” Jos Peeters : “Heeft de gemeente ook claims ingediend tegen DCA ?” Gemeenteambtenaar J.G. “We hebben dit geuit om het bedrag te drukken. Is geen duidelijk dossier. Het heeft ‘blinde vlekken’. Dit maakt het allemaal erg schimmig. DCA heeft meer advocaten in dienst dan ingenieurs.” Jo Ampe : “Kunnen we een kopie krijgen van de oplevering ?” Burgemeester Koen Volckaerts : “U mag de documenten inkijken.” J.G. “Er zijn 17 verschillende berekeningen geweest. Dit is nogal moeilijk om dit allemaal te kopieren.”

Uiteindelijk werd dit punt van financiële dading goedgekeurd door de bestuursmeerderheid van N-VA en Ph7. De CD&V (Fan van Hove) onthield zich en het groen-linkse Hove Beweegt stemde tegen.

Geld euro's

Foto’s © Gazet van Hove.