Op de Hovese Milieuraad van einde maart jl. kwam het pas ingevoerde systeem van gescheiden afvalophaling met containers ter sprake. Volgens de aanwezigen en de schepen verliep alles tot hier toe vlot. Er zijn geen structurele reacties. In de groene container (GFT) mag men geen niet-afbreekbare plastiekzakken toevoegen. Anders kan men niet zien wat men meegeeft. Mensen die nog witte GFT+ zakken hebben kunnen dit nog steeds gebruiken om bijv. gras in te doen en dan in de container te werpen naast ander tuinsnoeisel.

Een aantal aanwezigen vond dat de containers te klein zijn, zeker de groene. Een container van 120 liter steekt direct vol. Max. twee vuilnisbakken. In Hove zijn er nogal wat panden met een grote tuin en bijhorende gazon. Het tuinseizoen is nog niet begonnen. Er waren ook opmerkingen dat de eigenaars de grasstroken tussen de straat en het voetpad moeten afrijden en dat dit in andere gemeenten (Edegem) niet het geval is.

Voorlopig blijft de ophaaldata staan op om de twee weken. Dit zal men een jaar uitproberen en dan de evaluatie maken. Tijdens de vorige bestuurslegislatuur (2007-2012) pleitte de toenmalige oppositiefractie Ph7 om wekelijks het restafval op te halen. Vandaag maakt Ph7 deel uit van de bestuursmeerderheid … en spreekt men andere taal.

P1010423

 

In supermarkt Delhaize in Boechout verkoopt men nog steeds Hovese witte GFT- en zwarte restafvalzakken. Deze zijn niet meer bruikbaar. De supermarkt werd hiervan op de hoogte gesteld. Heel waarschijnlijk proberen ze hun oude voorraden nog te verkopen.

Zwerfvuilcampagnes

In Hove ligt er redelijk veel zwerfvuil. In de Groenstraat veel van de Mc Donalds. Er komen acties tegen het zwerfvuil.

 

sluistorten Geelhandlaan
Geelhandlaan …

 

Ten eerste : Peter/meterschap : per zone / straat wenst men één vrijwilliger aan te duiden die de straat proper houdt, ook aan sensibilisering doet. Hiervoor komt er een oproep in het gemeentelijk infoblad van mei. Deze vrijwilliger krijgt vuilniszakken ter beschikking. Ten tweede : er komt een stickercampagne op net opgekuiste plaatsen. Ten derde : in de herfst (einde september) komt er een opkuiscampagne rond zwerfvuil met een bijgevoegde postercampagne. Men wil dit samen met de buurtcomités uitvoeren. Er werden problemen gemeld rond zwerfvuil aan de glascontainer op het Sint-Laureysplein, de Meylweg (Kontich, voetbalvelden) en aan de Franstalige scoutslokalen aan de Lintsesteenweg.

vuilnisbak St. Laureysplein
vuilnisbak St. Laureysplein

Foto’s © Gazet van Hove.