Hove en regio

We kennen nu reeds sedert begin maart jl. de huisvuilophaling via DIFTAR-containers. Volgens het Hovese gemeentebestuur verloopt alles zonder ernstige problemen, ondanks de massale aanwezigheid met vele vragen op de infovergadering in december jl. . Een nieuwe situatie schept voorheen altijd wat vraagtekens en ongenoegen bij de inwoners.

P1020125

Ongewenst effect

Vroeger zetten de Hovenaars en regiobewoners hun verschillende vuilniszakken (restafval, PMD, GFT) buiten en in de loop van dinsdagvoormiddag of soms –namiddag kwamen de betreffende vuilniswagens langs en laden de zakken op. De straten werden terug kaal voor de betreffende huizen/panden.

Nu bieden de straatbewoners hun Diftar-containers aan en de ophaalwagens verschijnen in de loop van de voormiddag in de straten, ledigen de containers computergestuurd en zetten deze containers terug leeg op de stoep voor het betreffende pand. De bewoners van de huizen zijn meestal van ’s morgens vroeg vertrokken naar hun werk en komen maar in de late namiddag of de vooravond terug thuis. De containers blijven dus ettelijke uren geledigd en onbeheerd voor de panden staan. Mensen met slechte bedoelingen (inbrekers !) weten dus dat de bewoners van de betreffende huizen/panden niet thuis zijn. Ze kunnen dus ‘hun slag slaan’ en proberen in te breken …

P1020481

Geen leeg huis aanwijzen

Om dit te voorkomen kunnen de bewoners met buren ‘clusters’ vormen en afspreken dat degene die thuis blijft/is, de containers in de voortuin (als deze er is) van de buren plaatst. Zo zien de betreffende huizen er niet manifest onbewoond uit. Valt zeker te overwegen tijdens de donkere periode (oktober – maart), het favoriete inbrekersseizoen !

Mensen die steeds vroeg weg zijn kunnen hun buren voor deze inzet trakteren met een lekkernij. Beter een goede buur dan een verre vriend !

P1010995
geschiedenis met geen negatieve neveneffecten …

 

Foto’s © Gazet van Hove