EEN REFERENDUM VOOR EEN NIEUWE NAAM

Volgend weekend mogen inwoners van zuidelijk Frankrijk kiezen welke naam hun nieuw gecreëerde regio krijgt. ‘Occitanie’ is koploper.

Door Karl Drabbe – www.doorbraak.be .

De recente herstructurering van de bestaande regio’s in Frankrijk naar grotere (monster)regio’s brengt uiteraard heel wat herschikkingen met zich mee. Logisch, als je overheidsniveaus herschikt en laat samenvoegen. Die nieuwe regio’s moeten ook een naam krijgen, en daar is niet altijd iedereen mee opgezet.

Drie nieuwe regio’s meetten zich vrij snel een nieuwe naam aan: Normandië (voorheen Haute- en Basse-Normandie), Bourgogne-Franche-Comté en Auvergne-Rhône-Alpes.

Gwenn ha Du (Bretoense nationale vlag)
Gwenn ha Du (Bretoense nationale vlag)

In de nieuwe zuidwestelijke regio Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes weten ze het nog niet. Men denkt aan Aquitaine, maar de kleinere regio’s zijn daar niet zo mee opgezet. Het acroniem APOIL doet nu de ronde.

Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine maakt dan weer weinig kans om onder die naam door het leven te gaan, de voormalige Duitse regio en de Champagne hebben weinig met elkaar te maken. Nu wordt de regio al eens ‘le Grand Est’ genoemd, wat dus kans zal maken het te halen.

Over Hauts-de-France voor het noorden – Nord/Pas-de-Calais – kon u eerder al lezen op Doorbraak.

Cassel
Cassel

In één nieuwe regio wordt de naamkeuze iets serieuzer genomen dan elders, en wordt er een groot referendum georganiseerd : Languedoc-Roussillon dat is samengevoegd met Midi-Pyréneés.

occitanie
Occitanië

Wie er met geschiedenis, cultuur en identiteit begaan is – zoals de Noord-Catalaanse nationalisten – wil de nieuwe regio ‘Occitanie-Catalogne’ noemen. Maar die naam komt niet meer voor op het lijstje dat op 9 mei wordt voorgelegd aan de burgers van de nieuwe monsterregio. In het parlementair debat hierover in de nieuw opgerichte regionale assemblee werd alvast vooropgesteld dat de naam ‘Catalogne’ niet kan opgenomen zijn, omdat er al zo’n regio bestaat in Spanje. Een combinatie met ‘Pays Catalan’ zou dan weer wel kunnen, stelde het regionale parlement.

Er werd immers een heus ‘Comité du Nom de la Région’ ingericht, dat dertig leden telt. Daartussen burgemeesters, parlementsleden, voorzitters van de departementsraden … met vertegenwoordigers van zowat alle partijen. Alle partijen zijn voorstander van een nieuwe, originele naam én voorstander van het referendum. Behalve het Front National. De regionale vertegenwoordigers van het FN zijn tegen een nieuwe naam én tegen de nieuwe regio, omdat die de ‘nationale eenheid’ van Frankrijk ondergraaft.

frankrijk

 

Het comité hoopt met een referendum een originele benaming te vinden voor ‘la région la plus attractive de l’Hexagone’. Op 15 april werden er in het regionale parlement uit een lijst van acht overgebleven namen vijf weerhouden. Die lijst wordt op 9 mei aan de plaatselijke bevolking voorgelegd. Op 24 juni valt de beslissing; de uitslag van de volksraadpleging komt dan op tafel van de assemblée van de nieuwe regio die over de naam zal beslissen. Die nieuwe naam gaat uiteindelijk in voege op 1 oktober dit jaar en moet een goede consensus weergeven voor de beide regio’s met een sterke identiteit.

Men verwacht 100.000 inwoners die zullen deelnemen aan het plebisciet. Ze krijgen de keuze tussen vijf weerhouden namen : Languedoc, Languedoc-Pyrénées, Occitanie, Occitanie-Roussillon en Pyrénées-Méditerranée.

Namen die het niet haalden : Midi, Pays d’Oc en Terre d’Oc, Bas de France of eender welke combinatie met Catalonië of Catalaans. Volgens polls van de regionale kranten komt Occitanie er als eerste uit.

 

Foto’s © Reporters.